Mutasd

>> Szerviz2023-04-22

Levegőszűrőház és szűrő csere. Sikerült egy bontott házat szereznem még az ősszel. Addig nem álltam neki, félő volt, hogy csak tákolás lesz belőle a beszakadó csavarok miatt. Talált, süllyed – kettő is.

+ Fényszóró polír, ha már szétszedtem.

 
>> Szerviz2023-03-14

Alámerültem, elkészült.
287701km

 
>> Esemény2023-01-03

A 159 és az elődje 2005-2016 között.

 
>> Szerviz2022-12-12

Történt, hogy lefutotta az autó a magáét.

A kettőstömegű hirtelen elkezdett zörögni félig benyomott kuplungpedál mellett. Pár száz km alatt rohamosan romlott. Kaptam is gyorsan időpontot a következő hétre. Közben az alkatrészek beszerzésébe kezdtem. Ahogy belemerültem, egyre rázósabb ügynek tűnt a DMF az F40-es váltóhoz. Visszaigazolták, számlát küldtek, de nem jön az alkatrész, majd egy másik helyről sikerült mégis szerezni, de az egy beépített volt, vissza kellett küldeni, két napra rá lett egy jónak mondott új LUK cucc. Valahogy nincs belőle vagy alig van már.

Ezzel egy hét kiesett, majd eszünkbe jutott a szerelővel, hogy a 20 ezret futott kinyomót nem néztük meg (műhiba). Bizony odavan az is, nem is értem miért, de tény, hogy zörgős és a kinyomó felülete égett lett. Talán a torziós lengésektől? Kicsit nehezen tudom magyarázni a dolgot…Egy másik helyről egy másik márkát, Valeot kértem, de csak a doboza volt az, visszacserélték egy Luk-ra, ezzel is végül kiesett egy hét, mert a szerelőnél már logisztikai zavart jelentettem az autómmal.

Ha már ekkora a műtét, nézzünk rá a jobbra teljesen alászedett kerék melletti pici kormánymű kottyanásra is. Elküldtük kormánymű felújításra.

A TMK listámon szereplő kormányszervó nyomócsőből is kapott egy gyárit, mert úgy hallottam azok sem bírják örökké. Nem akartam kísérletezésbe fogni az újrakrimpelt megoldással. A szerelőm figyelmeztetett, hogy ez nem szokott jól elsülni. Logikusnak tartottam, mert ha nem pontosan olyan paraméterű (rugalmassága, átmérője) a gumicső, akkor bizony érthető, hogy előfordulhat a pulzáló kormány esete.

A három éve felrakott (márkásnak látszó) alsó lengőkarok nagy gumiszilentjei is szakadtak voltak már. Nyaralás közben egy meredek emelkedőn tolattam fel, majd indultam előre és koppant valami. Később leszedtem a kereket, nem láttam mást mint ezt, úgyhogy erre fogom. Kicseréltettem mind a két oldalon.

Közben nem tudtam megállni és az első futóműkeretet lefestettem. Előjött belőlem a veterános őrület. Előszőr homokfúvatásban gondolkodtam, aztán rájöttem azzal igaz kevesebb a (rozsdapor) szívás, de nem olyan tartós megoldás (az örökkévalóságra készítem fel?!). Ezek úgyis belülről rohadnak ki, ha a homokkal még az üregbe is befújnak, akkor ott is elkezdődhet a rozsda. Drótkorong, rozsdaátalakító, epoxi, fényes fekete. A 105-ös és a kisfityó ponyvája vörös lett a rozsdaportól, moshatom ki őket. Mindenesetre a futóműkeret vállalható lett. Felfrissítettem az üregvédelmét is.

Nem is számoltam, de vagy 3 hét lett az egész műveletsor.

Másnap felkerültek a téli gumik is.

Kapott egy balos napellenzőt, ami még a nyáron a defekt utáni napokban tört el, hogy jobban érezzem magam. Most, hogy már nincs napsütés ide is eljutottam. Igaz nem lenne baj, ha egy szebbet találnék, mert a fóliás rész kicsit bevörösödött már rajta.

Újra egyben lévőnek érzem, futómű pazar, váltó pompás lett, szépen megy. Egy hónapja az injektorokat is tisztítottam adalékkal, mindegyik fájin lett (nem hittem, hogy működni fog). Kíváncsi vagyok meddig szalad még a kis fehér 159.

285280km

 
>> Esemény2022-11-03

Éppen befejeztem a kárelhárítási munkákat. Megjöttek a bontóból a mások számára tűzrevaló kacatok, de én örömmel szereltem fel a gyári hátsó dobbetétet a defekt miatt kilyuggatott helyett. Kapott az autó egy jó motortér szigetelést is. Ja és mankókereket, amit persze soha nem fogok elővenni, legalábbis statisztikai esélye szinte nulla, az utóbbi harminc év tapasztalata alapján ezt tippelem.
Még aznap a családdal indultunk Budapestre és az indítás után furcsa zajokra lettem figyelmes. Ez bizony a kettőstömegű lendkerék. Rövid ideig tartott az öröm.
Információim szerint 160000km autópályás használat során ment bele, a többi 125000km vegyes használatban. A tervezett élettartamot legalább hozta.

 
>> Esemény2022-10-16

Festőmesternél eltűntették az augusztusi sérüléseket, amiket a jobb hátsó defekt és a bal hátsó íven a vadmalac okozott. Ráadásként a jobb A oszlop sérülést is kértem kijavítani. Szép lett, elégedett vagyok az eredménnyel. Az eldolgozásokon lehet még tökéletesíteni, ha nagyon megvizsgálom, de megvannak hozzá az eszközök, nem gond. Jó érzés, hogy újra rendben vannak a járgányok.
Vaxolajjal a bal hátsó ívet és a hátsó futóműkeretet lekezelem a tél előtt. A kissé megtépázott jobbos dobbetét cseredarabja úton van.

 
>> Esemény2022-08-28

Vasárnap éjjel 11-kor megint történt valami az autóval. Balatonakali előtt két süldő vadmalac után jött a harmadik, siettek a Balatonra inni talán. Számítottam a lemaradt harmadikra, így már lassítottam, kicsit le is tudtam térni, de a bal első keréknél találkoztunk. Szerencsére csak a bal hátsó ív kapott egy kisebb horpadást, az autó oldala a maszatolást lemosva még mindig hibátlan. Nem is tudom mi lett volna nagyobb szívás a bal első sarka vagy az oldala végig. Ezt most ennyivel megúsztam.

283683km

 
>> Esemény2022-08-19

Régi vágyam teljesült. Sikerült a családot elvinnem Székelyföldre. Elég sűrű lett így pár napra, de talán lesz máskor is rá alkalom.

Kmét-Arad-Temesvár-Déva-Vajdahunyad-Magyarpeterd

Tordai-hasadék-Torockó-Torda-Nyárádtő-Ákosfalva-Hármasfalu-Parajd-Korond-Csiba

Madéfalva-Gyergyószentmiklós-Békás-szoros-Gyergyószárhegy-Gyergyószentmiklós-Csiba

Csiba-Szentegyháza-Zetelaka-Madarasi Hargita hegycsúcs-Csiba

Csiba-Csíkszereda-Csíksomlyó-Gyimes-Csíkszereda-Székelyszenttamás-Szováta

Szováta-Parajd-Korond-Szováta-Nyárádszereda-Marosvásárhely-Gyulafehérvár-Popas cu Utilitati Autostrada-Temesrékás-Arad-Kecskemét

1980km



Az utak tényleg kivételesen jók és szépek voltak. Autózás a Sóvárad-Nyárádszereda-Kebeles szakaszon volt a legemlékezetesebb. Csiba-Homoródfürdő is nagyon jó, de napközben nagyobb volt a forgalom, éjjel jobb. Egyetlen rosszabb szakasszal találkoztam, Gyergyószentmiklós- Békás-szoros között eléggé szétfagyott az aszfalt, nagy a forgalom, úgysem lehet tempózni és a környezet is kárpótol.

Emlékezetes volt még valahol az A1-n a három kisebb vízenfutásos esemény odafelé a többszöri felhőszakadás közben a dimbes-dombos részen, egyiknél kisebb bizonytalanságot éreztem, elég óvatos voltam, mi nem kaptuk el a korlátot. Sajnos előttünk voltak, akik nem tudták elkerülni.



Még soha nem kaptam autópályán defektet. Szerencsére egy bő km leállósávon döcögés után pont jött egy pihenő. Volt riadalom éjjel 11-kor hazafelé, mert ez az egyetlen olyan járgányom ami nem cipel pótkereket. Mire kigugliztuk a mikéntet, befutott egy autómentő, megegyezkedtünk, vártunk rá 15 percet míg megvacsorázott a rendőr komáival, két óra múlva úton is voltunk egy ideiglenes gumival. Hajnali négykor nyitottam otthon a kaput.

A defektről még:
Fél perc alatt leeresztett, 30-cal mentem a leállósávban. Ledarálta a lökös sarkát (jobb hátsó) egy tenyérnyi részen, a vasat is megigazította. Ma szereztem rá rendes gumit. Tegnap este a vasat kiigazítottam, kifugáztam, majd rendesen festem. Lököst szakira kell bízzam. Dobbetét kuka.
Pályán megállni, főleg éjjel, szemerkélő esőben, családdal nem opció....

 
>> Esemény2022-07-24

~1800km. Autós szempontból semmi említésre méltó nem történt..

 
>> Esemény2022-06-20

Egynapos villámlátogatásra Balatonfüredre utazott a család. Az 52-es épül-szépül, de miért nem a solti felével kezdték?!

Mostanában számoljuk a fiammal az Alfákat és a Teslákat. Alfa-Tesla 6-8, úgy hogy Káptalanfüred-Felsőörs-Lovas-Csopak-Bfüred felső úton mentünk, mert a parton őrület volt. Ezen a kitérőn Alfa-Tesla 2-1. Tudom nem representatív, de mutatja milyen kevés az Alfa az utakon.

Ma reggel induláskor a számláló meg.. megörökítettem.



Kmét-Dunaföldvár-Simontornya- Káptalanfüred-Felsőörs-Lovas-Csopak-Bfüred-Dunaföldvár-Kmét