Hege - főkép
>> EseményAlfa MiTo Turismo sport // 2021-05-31

A Formont szalonhoz mentem tavaszi átvizsgálásra. lyenkor szokott lenni olajcsere is. az átvizsgálás során: törött első spirálrugó, párás tolatólámpa, szivárogó kapcsolótengely szimering, repedezett hátsóhíd szimering, lógó hátsótengely csapágy.
A csapágy már volt cserélve. Írtam blogot róla.
El volt törve a rugó. ezzen meglepődttem, amit nem vettem észre mert az alsó részéből egy kis darab volt kitörve. Lesjöfors márkát választottam. Érezhető a változás.
A híd szilent cseréhez csináltam egy prés szerszámot. A régit megfúrtam és kiütöttem. Ha már szét volt szedve akkor rozsdátlanítottam is. Igy ez is jobban néz ki.
Ezeken felül ami nekem nem tetszett az a kuplung értzette. Én a kinyomóra munkahengerre gondoltam mert fém szerkezete volt és ahogy néztem a neten ez a legolcsóbb fajta. Kinyomás pillanatában olyan akadós volt a vége. Bíztam benne hogy nem a kuplung lesz. És szerencsém volt.Megoldódott ez is. Én az FTE márkát választottam.
A kapcsolótengely szimeringet most nem cseréltem. Két éve lett cserélve. Egy kicsit olajos volt a környéke. Még várok vele.

 
>> SzervizAlfa MiTo Turismo sport // 2021-05-31

Mostanság (2019. november) egyre hangosabb lett az autó. Gondoltam csapágy lesz. Megemeltem az autót és meghajtottam a kerekeket Sajnos nem lettem okosabb, mivel az összes keréknek volt egy kis hangja, de inkább a hátsók voltak hangosabbak. Tovább bontottam levettem a hátsó féket és a tárcsákat is. Láttam hogy a bal fékbetét elég rossz állapotban van igy az is cserés. Anno amikor felújitása volt a féknek akkor láttam, hogy a bal hátsó egy kicsit megégett. Most mikor kiszedtem őket a pofáról leesett a fémlemez is. A csapágyaknál sajna mind a kettő kuka. Vettem is két csapágyat és hátsó fék betétet. Hétvégén volt időm és megcsináltam. A jobb oldali már cserés lehetett, mivel nem kúpos volt a csapágy takaró kupak hanem lapos. Leszedve nem találtam rajta semmilyen jelölést, hogy mi a márkája még a csapágyon sem. A bal oldali csapágy viszont SKF volt. Én dán csapágyat vettem az alkatrész kereskedő ajánlása szerint 9000 ft darab áron. Plusz a betét ami puha LPR lett a kiválasztott hátulra. Erre is azt mondta hogy hátra jó választás. Kicseréltem és olyan csend lett!

Update: Szervízbe volt az autó tavaszi átvizsgálás keretében. Sajnos eddig bírták a csapágyak. Mind a kettő cserés lett. Nem búgott csak lógnak. Újabb csere. Most skf lett vásárolva. 12000 ft volt darabja. Kíváncsi leszek meddig bírják.

 
>> SzervizAlfa Brera/Spider Brera 2.0 JTD M 170 // 2021-02-06

Nem túl régen Gyulán voltam és egyik reggel mikor beindítottam az autót próbáltam ablakmosóval letörölni a hátsó ablakot. Ekkor vettem észre hogy a folyadék a bal első keréknél folyik és nem jut el az ablakik. Hazaérve levettem a haspajzsot és a dobbetétet. A hiba pont a kerék fölött a dobbetétben lévő hátsó ablakhoz tartozó cső csatlakozónál volt szét csúszva.
Ekkor mikor lekerült a haspajzs vettem észre, hogy olaj folyás van a részecskeszűrő mögött. Itt csatlakozik be a nívópálca csőve. Illetve ekkor vettem észre azt is hogy a kipufogó nyomásérzékelő csőve el van törve. Kormos volt a környéke. Szerencsére nem volt hibajelzés. Mivel a nívópálca tömítés cseréhez le kell venni a részecskeszűrőt ezért megrendeltem a javitó alkatrészek mellé a kipufogó tömítéseket.
A szerelés kb 2 óra volt. Könnyedén szét jött. Semmi probléma nem merült fel. Érdekes, hogy a nyomás érzékelő csővet módosították. Sikerült kicserélni mindent azóta teljesen száraz a motor. A költségem kb 15000 ft volt.

 
>> SzervizAlfa Brera/Spider Brera 2.0 JTD M 170 // 2020-09-24

Minden hidegindításnál figyeltem a motor járását. Szépen indult, viszont alapjáraton egy kicsit változott az alapjárat illetve egy kicsit kopogós volt a hangja. Ez viszont csak pár percig vettem észre. Elvittem hogy nézzük meg mi van vele. Gépre lett rakva és az 1 és a 3 henger korrekciója magas volt. Mivel a km kb. 280000 a szerelő a teljes felújítást javasolta. az alapjárat ingadozásra a szívósor és az EGR takarítást.
Először a befecskendezők és a nagynyomású lett felújítva. Ennek költsége kedvezményekkel volt 340000 ft. A felújítást a Benedeczki Műhely Kft. csinálta (Bosch szervíz Kecel). Mivel minden náluk lett csináltatva így a közös nyomócső és a külön álló nagynyomású csövek ultrahangos tisztítása ingyenes volt.
A szívósor levételével a megbontásra kerülő tömítések cserélve lettek ez volt 40000 ft. A kitakarítás és a szerelés 110000 ft. került. Pluszba kellett 55217821 gyári számú szétválasztó mert el volt törve. Ez került 17000 ft.-ba
Így egy olcsó autó megvételének költségébe került.

 

Az autót mikor megvettem 17" felni volt téli gumival. A gumik Michelin 2018. Így nem kell vennem hozzá, viszont a felni csúnya volt így a festést fel kellett újítani rajta. Ezt a szint már használtam a Mito nyári felnin. Vettem alapozót, bázist és lakkot. Az egyik hétvégén megcsináltam.

 
>> SzervizAlfa MiTo Turismo sport // 2020-09-11

A nyár elején elvittem mind a két autót klíma átnézésre hogy ne legyen gond velük. Sajnos a nyár vége felé az egyik út után az aszfalton olaj tócsát vettem észre a kocsi alatt. Megnéztem és a klíma cső szétment és onnan csöpögött az olaj a földre. Mivel ennek a cseréjéhez le kell szedni az összes gázt így a hátramaradt homlokfal és a vízhűtő cserét is megejtettem. Ezek sajnos rozsdásak voltak és ezért szerettem volna kicserélni.
A homlokfal 20000 ft volt. A hűtő 28000 ft (ami Denso lett, a gyári is az volt). A klíma csövet bontóból szereztem 8000 ft volt.
Először elvittem az autót a klímagáz lefejtésére. Ezután bontottam meg az autót. Levettem a lökhárítót, lámpákat és az összes olyan dolgot ami a cseréhez kellett. Vezetékeket, kürtöt, borító elemet stb. A hűtőre is ráfért a csere. Legközelebb ez adta volna meg magát.
A csere után elvittem gáztöltésre. Szerencsére volt még benne 300 gramm így csak a hiányzó gázt kellett kifizetni. Ez volt 7000 ft.

 
>> EseményAlfa Brera/Spider Brera 2.0 JTD M 170 // 2020-09-03

Sajnos a nyári meleg utólérte az autó tetőkárpit elöregedését. Levált és lógott. Már nagyon zavart. Mindig hozzáért a hajamhoz vezetés közben.
Elmentem a kárpitos boltba és vettem ragasztó sprayt illetve 2 méter szinazonos kárpit anyagot. A lebontás nem bonyolult. Csak le kell szedni az A, B és a C olszlop borítását, a napellenzőket és a mennyezeti lámpát. A kárpitot ezen kívül a tetőhöz még két oldalon fém patentok fogják belül. Ezeket ki kell pattintani és le is jön könnyen. Ami viszont feladta a leckét a kivétel. Sajnos nem fér ki rendesen! Lebontottam a csomagtartó mind a két oldal kárpitot és még így is meg kellett egy kicsit hajlítanom a kárpitot. Szerencsére nem tört el. A kivét után leszedtem a régi szövetet. Ott ahol még nem engedte el ott azért még elég jól fogta. Ezután ledörzsöltem a maradék szivacsot egy ronggyal. Ez sem könnyű erősen kell dörzsölni. Tisztítás után ráhelyeztem a szövetet szárazon. Elosztottam, hogy hogyan is kerüljön rá. Ezután két félre bontottam felhajtottam a szövete feléig és a hátsó részt fújtam be először. A kárpitot illetve a szövetet. Várni kellett kb 2 percet és elkezdtem a közepétől a végéig rásimogatni. Nem ráhelyezni hanem kezemmel belülről fokozatosan a végéig simogatni, hogy ne gyűrődjön meg. Ezután az első részét hajtottam fel és azt is ugyan úgy csináltam. A végén megfordítottam és levágtam a felesleget. A széleknél a tökéletes ragasztásért elővettem a palmatexet és azzal ragasztottam az élekhez. Kivágtam a lámpa illetve a napellenző helyet. Egy estére száradni hagytam. A visszarakás még előttem van. Ma fogom befejezni. Majd ezt is megírom.

Update: tegnap sikerült vissza rakni. Tuti úgy van kialakítva, hogy előről a szélvédő felől lehet berakni hajtogatás nélkül. Hátulról kicsit hajtogatni kellett, de sikerült. Nem látszik meg rajta. A mennyezeti lámpa keretének a ragasztása viszont elengedett. Újra kellett ragasztani.
Összességében meg vagyok vele elégedve.

 
>> SzervizAlfa Brera/Spider Brera 2.0 JTD M 170 // 2020-05-21

Lassan a végére érek. Megtörtént a vezérlés csere is. Az a szerelő cserélte aki a Mito vezérlését is megcsinálta. És rábiztam még az egrhűtő cseréjét is. Így az is új lett. A cserés cuccokat a fiatalkatreszek.hu oldalról rendeltem. A szerelő kérte, hogy a hűtő cseréhez vegyek új csavarokat, melyet a márkaszervíztől rendeltem meg. Persze hogy ez sem lett jó. Fél centivel rövidebbeket küldtek. Ez már azért sok, hogy a márkaszervíz sem tudja, hogy milyen alkatrészek kellenek.
Egyenlőre ennyi, majd jöhet a folytatás egy kis kárpitos munka.

 
>> SzervizAlfa Brera/Spider Brera 2.0 JTD M 170 // 2020-04-12

Sajnos a bal tükör bezáráskor mindig hozzáért a kasznihoz. Már látszik a lekopott festék helye ami nagyon zavart. Ilyet még nem csináltam és szerettem volna infot szerezni róla, de nem igazán lettem okosabb mikor rákerestem a googliban. Igy nekifogtam leszedtem. nem jön könnyen le a szerkezet a búráról. Le kell szedni a kar borítását és utána az tükörlap felé kihúzható. Akkor látszott, hogy volna egy határoló saját anyagából öntve, mely le van törve. A másik tükrön tökéletesen megvan. Arra jutottam, hogy megfúrom 3,2 fúróval és menetet vágok bele és teszek bele egy hosszú 4-es csavart amit bele is ragasztottam. A csavart a fejéig becsavartam (a képen nem a végleges megoldás látszik). Most működik. Majd kiderül mennyire lett jó.

 

Mindig is a 8C felni volt ami tetszet. Nem volt egyszerű, de sikerült vennem egy szettet. Ez lesz a nyári verzió. Hiányoztak a kupakok, vettem újakat bele. A felnik közül az egyiken van egy kicsi karcolás. Majd kijavítom.