Fórum >> Típusok >> 159

Shadin2015-02-15 12:03:01 // 64754
És nyilván arra sincs tervezve, hogy 1500-nál rúgjon bele egy box +15-20%-ot. Én a kettő különbségét próbáltam tapasztalati úton megosztani, nyilván ebből kiindulva egyik megoldás sem jó :-(

Mi az a hőterheléskorlát? Hol van itt hőterhelés mikor alig lehet felmelegíteni? Ehhez nem (sem) értek.
Pityukoma2015-02-15 12:02:31 // 64753
Gyerekek ez milyen állat lehet? Rendszeresen lebrunyálja a sarkokat. Macska? Mondjuk mást még nem láttam a kertemben.
Liquid2015-02-15 11:54:10 // 64752
A sprintmonitor szerint a Bravo 1.4 150Le legkisebb fogyasztása 7.3 de inkább 8.5 ez utóbbit simán tudja egy 2.0TS is.
Liquid2015-02-15 11:45:35 // 64751
rettenetsen sok az a többlet, főleg úgy hogy amit kiváltott az volt vagy 30 éves konstrukció :)
.......................2015-02-15 11:45:26 // 64750
Ezt ne nekünk mond,hanem a gyárnak
Bár pont most van egy aktuális élmény Alfa
Úgy hívják 4C
Liquid2015-02-15 11:43:45 // 64749
"A szívó benzineseknél -tisztelet a kivételnek- azért inkább az van hogy ha nyomod neki nem megy, de eszik, ha nem nyomod neki szintén nem megy és legalább nem eszik" na persze, az 1.4-es Oktávia maximum... Látszik nem ültél még rendes szívó benzinesben.
Hasonló lóerőssel illik hasonlítani. Pl. Egy Barvo 1.4 150Le ugyanazt tudja mint egy 156 2.0TS, súlyban, Le-ben, gyrosulásban. Ja és a szívómotor nem kezd vad túlfogyasztásba terhelésen se.
frank1562015-02-15 11:14:42 // 64748
Sziasztok!
Ne haragudjatok hogy beleszólok,de nem álltam meg-olvasva a hozzászólásokat, néha álmélkodva, néha mosolyogva ám nem kevésbé szomorúan. Lehet hogy tényleg megöregedtem(-ünk páran)? Milyen világ ez ahol Alfás(!) fórumon fogyasztásról esik szó, meg downsizingról? Mekkorát változott a világ, és nem előnyére...:( Manapság egy autóban van Blue&Me, You&I meg kitudja miféle elektronikus herevakarók. Amik tönkreteszik az autózás élvezetét, meghibásodnak, drágítják az autózást. De hol egy élvezetes-hangos-erős normális motor? A mai autónak nevezett förmedvények mindenre jók, csak nem élvezni az autózást. Kövezzetek meg érte, de ölni tudnék egy régivágású-formájú erős tartós autóért. Ezeket meg a pubiautókat meg adják el a metroszexuálisoknak.
mzo2015-02-15 10:38:10 // 64747
Már ne haragudj de ezt honnan veszed, hogy ugyanannyit fogyaszt és pláne ogy nyomatékban nem tudnak többet?? Pl az 1.2 tsi 105 le 175 nm. Az 1.6 szivó amit kiváltottak vele 102 le 148 nm. Azon kívül a minél több dolog ami bekakilhat leginkább az emissziós normák miatt született. Ugyanúgy mint a dieselekenél. Egr szelep, ilyen olyan katalizátor, meg tököm tudja mik. Maga a motor csak a turbó miatt nem fog bekakilni előbb. Két bajuk volt a Tsi-knek. A láncos vezérlés és a közvetlen befecskendezés. Mára mindkettőt kiküszöbölték. Újból szíjjas lett a motor és megjelent a közvetlen befecskendezés mellett a szívócső befecsi is.
mzo2015-02-15 10:29:38 // 64746
Persze, de ne felejtsük el te alkatrészes vagy, csak a szarral találkozol :)
Érdekes, de én még soha életben nem találkoztam olyan emberrel akinek konkrétan kikönyökölt volna a blokkja. Nem kételkedem benne, hogy vannak ilyenek, hisz a múltkor pl az Opel fórumban olvastam egy olyan esetről, hogy Insignia 2.0 Cdti (avagy Mjet) kikönyökölt a hajtókar. Viszont érdekes módon erről a motorról az Opelesek úgy tartják, hogy 150-200 körül nagy esély van ilyenre, mondván gyárilag szar az olajszivattyújuk, egyszer csak random megszűnik a kenés és beáll a motor. De ettől még nem szar ez a motor, csak ha tudott hogy előfordulhat ilyen hibája, akkor meg kell előzni egy szervízzel, ill karbantartással. Vagy mondhatnám a Psa-Ford 1.6 dieseleit is. Azoknál is időnként igenis le kell venni az olajteknőt és ki kell takaríani az olaj járatokat, szívattyút stb és ennyi. Ha ezt nem teszik meg, akkor úgy fogynak a turbók egy idő után mint moziban a popcorn és sorra mennek tönkre a motorok. Ugyanez érvényes a Sirocco motorjair is. Ki tudja mit csináltak velük, hogy cseréltek olajat bennük, figyeltek e a szintre, hajtották-e hidegen stb... Nálunk a cégnél pl még soha nem történt ilyen a tsikkel. De van persze ellenpélda is, a felsővezetőknek járó Audik, 530d Bmw-k, sokszor már 2-3-om évesen zabálják az olajat, turbócserések stb.. És miért? Mert beül a paraszt és hidegen padlózza, üti vágja, leszarja mi van vele kit érdekel nem az enyém, cég fizeti stb... Na ezek az autók aztán kikerülnek a használtautó piacra és a köv normális tulaja meg pisloghat nagyokat, hogy mekkora szar ez a márka ez a motor.A kis tsi-kre visszaérve meg pont olyanok mint egy kétállású kapcsoló. Ha nyomod neki megy, de eszik is. Ha nem nyomod nem eszik. A szívó benzineseknél -tisztelet a kivételnek- azért inkább az van hogy ha nyomod neki nem megy, de eszik, ha nem nyomod neki szintén nem megy és legalább nem eszik. Túl sokat... :) Az Alfa féle Tibiket meg azért nem jó idesorolni, mert az a motor pontosan azért eszik sztem sokat amiért a dieselek is viszonylag magasabb fogyasztásúak ugyan ebben a kasztniban kategória társaihoz képest. Az autó súlya miatt. Érdekes a Ford vagy a Vw 1.6-1.8 turbós benzinesei miért nem esznek ennyit?
Egyébként furi ez a porlasztó csere amit írtál, nem értem miért volt. Nekünk a Corsában most van 90 e és még teljesen hibátlan, csak kopó fogyó alkatrészek lettek cserélve. Mondjuk nekem biztos mázlim van mert még soha egyetlen autómmal se volt semmilyen rendkívüli problémám. Olyan meg hogy megállt volna, cserben hagyott volna pláne nem. A legkomolyabb szerelésem is az Alfához kötődik, mégpedig a hátsó kerékcsapágy csere. :)
Liquid2015-02-15 10:23:39 // 64745
lehet hogy tudnak tartósak lenni,de értelmetlen, mert ugyanannyit eszik és ereget mint egy ugyanannyi lóerős szívómotor, és annál nyomatékban se tudnak többet, akkor meg minek szarrá bonyolítani, hogy drága legyen a szervíz, és minél több dolog legyen ami bekakilhat.
Liquid2015-02-15 10:20:59 // 64744
már ameddig megtehetem...
Liquid2015-02-15 10:20:29 // 64743
pontosan így teszek :)
.......................2015-02-15 10:07:10 // 64742
Testre szabás ?
Ez egy hőerőgép,nem Tablet,
baromira nem a user dönti el agy cr dieselnél,hogy hol adja le a nyomatékot
Hanem aki Konstruálta ..
.......................2015-02-15 10:04:29 // 64741
Nem véletlenül gyengül el a diesel 3000 felett,a hőterheléskorlát leszabályozza
egyszerűen a dugó meg a szelepek erre vannak méretezve
Don Gombóc2015-02-15 09:52:32 // 64740
Az emissziós értékeket már csak turbós megoldással tudják elérni a daunszájzing benyás verdáknál is. :-)
A dízeleknél meg lassan már sehogy sem. :-)
A paraszt dolog meg az hogy akkor is a felhasználó fizeti meg a javításokat ha akarja ha nem.
Én úgy gondolom, hogy szép dolog a környezetvédelem, és ha fontos is, akkor a tisztelt gyártó készítsen olyan részegységeket, amik ennél többet bírnak, vagy például adjon ezekre legalább kb. 300 ezer kilométer garanciát.
De ez is csak egy lehúzás.
A 2,0 V6 TB után be is fejeztem a turbós benzines korszakot. Az még elment, és szerettem is.
Na de hogy lementünk 1,8-ra mint az Audi. :-(
Inkább 2,5 TB Benzinával kellett volna folytatni.
Shadin2015-02-15 09:42:49 // 64739
Miért bízunk meg jobban egy Novitek dobozban mint egy nevesincs másikban? Mindegyik doboz ua. elven működik és valójában mindegyik csak egy "átverés". Azért biztonságosabb, mert mint egy írott, mert a doboz is még bőven a tűréshatáron belül van. Kb a gyári (+) szóráson belül. Meg sem közelíti az írott program testre szabhatóságát, merthogy nem testre szabható :-) Az összes box 1500 Giri környékén növel nyomatékot ami elveszik valamivel 3000 felett és onnantól mintha nem is lenne. Ez pont az a tartomány akol kisebb többlettel is inkább az autó azon szerkezeteit vágja gallyra ami jobban fáj. Írott programmal. anélkül, hogy a mozdony effektus csorbulna, tényleg csak a tartalékra lehet koncentrálni, ás normál kezelhető alacsony fordulati nyomaték helyett úgy kihúzod a tetejét, hogy nem kell a helyes elváltások foglalkozz, mert pörög és megy a végéig. És most nem megyek bele abba, hogy aki 2000-nél elváltogat és élvezetesen addig nyomatékból autózik állandóan annak tökmindegy, hogy doboza van-e vagy írt programja, akkor is "gyilkolja" az autót, esetleg rossz(abb) olajnyomás mellett, stb...

Ebből az következik számomra minden tudományos igazolást mellőzve és kizárólag a saját tapasztalatomra hivatkozva, hogy egy írás sokkal hatékonyabb és biztonságosabb, mint egy box, figyelembe véve, mert nem ott terheli a kocsit mint ahol az a legkényesebb.

Ezeket Pityukoma és Droberto tapasztalataira is támasztom, úgy gondolom, hogy mindkét cartársnak van kellő tapasztalata a témában. Persze nem a nevükben beszélek. Pityukoma csippes, 2500-túl húz mint állat, Droberto pedig a biztonságos Novitek vonalat képviseli.

Ja és a dobozzal ugyan úgy rángat az EGR, ha pucolod, ha nem, míg nálam ez elmúlt. És itt teszem hozzá, hogy az autó és alkatrészei hiánytalanok és gyáriak. Csak a program nem az.

Annak meg, hogy az autó megáll bármelyiktől is, az esélye kb. nulla. Hamarabb áll meg repedt leömlőtől, vagy EGR háztól meg stb...

Jó reggelt minden Kedves CarTársnak!

:-)
Erhard 242 (Pure Energy)2015-02-15 09:10:15 // 64738
nekem 3om 1.4-es sciroccos ügyfelem van, mindegyiknek kikönyökölt a blokkja 100e alatt...nem tudom azt mondani hűdejó konstrukció ...
svájcba béreltünk egy 1.2tfsi polo-t nem megy rosszul csak 8-10l-et evett...pont mint egy 2.0-ás szívó...akkor meg mi értelme?
1.3mjet mondjuk 75 lóval kb 10-el több, mint az 1.7-es combo-nk...a puntonkban nincs 100e km kellett cserélni a 4db porlasztót, a comboba 450e km van a gyáriak vannak benne..a punto többet eszik, mint a combo :DDD
A fiat 1.4Tjet simán beveri a 10-et, az 1.8TBI 10-11-et átlagban (tegnap meglestem a TC-n 1db népitélet van)
Egyszerűen gusztustalannak tartom a gyártók felől a kis fogyasztás kommunikálását ami köszönő viszonyban sincs a valós adatokkal, mert így valahogy nem látom a fejlődést csak a lóerő oldalon...kb mint ha feladnék egy állás hirdetést nettó 3 kilóval amiből 10-re csak 2 lesz...áhhhhhh
.......................2015-02-15 08:45:27 // 64737
Egy dolgot tehetsz,hogy nem veszel neked nem teccö technikás autót,
Megmaradt a választás szabadsága
mzo2015-02-15 08:04:42 // 64736
Ehhez a kis köbcenti sok lóerő turbó stb témához annyit szólnék, hogy nekem speciel semmi bajom ezekkel a motorokkal. Régen is voltak ugyanilyen kis turbós motorok, (lásd pl uno turbó, vagy Daihatsu stb) csak akkor még csodálattal néztük ezeket ma pedig sokan fikázzák őket. Az hogy ezek a kis turbós motorok kevésbbé lennének tartósak sztem erősen demagóg szöveg. A régi kis turbósokra inkább igaz volt ez. A maiak simán elmennek több száz e km-ert és simán bírják. Nálunk a cégnél flottában vannak Tsi octáviák 1.2-1.4-esek. Nem egy már jóval 200 e kmer felett jár és ha beül az ember egy két használódási nyomtól eltekintve pont úgy üzemelnek mint újkorukban. Amikkel baj szokott lenni az a lánc, de pl a VW pont azon gyártó, akik javítottak a konstrukción, visszahozták a szívócső befecskendezést a közvetlen mellé, hogy ne kokszolódjanak le a szelepek stb és visszatértek a szíjas vezérlésre is, mert rájöttek hogy a lánc minősége finoman szólva is rossz. A kevés fogyasztás pedig csak részterhelésen igaz a kis motorknál, olyankor valóban lehet olyan fogyasztást produkálni velük ami kevesebb mint a régi nagy szívóknál volt. Arról nem beszélve, hogy jobban is mennek, ha másért nem már csak azért mert sokkal nyomatékosabbak. Annyi velük az össz teendő hogy kicsit jobban oda kell figyelni a szervízelésükre. Ennyi. Az emissziós normákról se feledkezzünk el, nézzük meg mi volt a követelmény 15-30 éve és most. Véleményem szerint a legtöbb probléma a motorkoknál ebből származik. Kedvenc példáim a miskolci Octavia taxik, amiknek külön fóruma is van, azok az autók már lassan a millió kilométer elé közelítenek némelyik már át is lépte) és még mindig mennek. És gondolom nem csak ez a példa van a nagyvilágban.
Vagy még egy példa a kis köbcentiről amit nap mint nap tapasztalok: A kis 1.3-as CDTI (Mjet) Corsánk. Nem tudom valaki ült e 1.3 diesel uno-ban de az az autó egy lomha kerti traktor volt újkori testvéréhez képest. Ennyit a technikai fejlődésről. Opel szervízes barátom nem egy olyan 1.3 cdti-t ismer (coca cola-s Combo) amik már bőőven 300 e kmer felett járnak és még mindig normálisan mennek. Azért az Uno motorját ilyenkor már igencsak generálozni kellett. De nézzetek körül az utcákon vagy az használt autó kereskedésekben. Többésgükben csak több sáz e kmert futott autókat találunk. Ráadásul olyan jól tartják magukat hogy simán vissza lehet tekerni őket és gond nélkül átverik velük az embert. Egyébként egyszer ültem egy 1.4 tsi Superb! taxiban teljesen normálisan ment és a kmer számlálójában már 3-assal kerdődtek a számok. Kérdeztem az embert azt mondta használtan vette és neki kopó fogyó alkatrészeken kívül nem volt még baja az autóval.
Liquid2015-02-15 00:16:27 // 64735
nekem speciel nem a kis köbcentiből sok lóerővel van bajom, hanem annak a módjával ahogy ezt elérik, konkrétan az 1 vagy több turbo meg kompresszor, és a szarrá bonyolított motor, illetve azzal hogy a nagy autókba is pöcsköszörűk kerülnek mert papíron megvan a lóerő. És ez legfőképpen az elcseszett CO2-es mizériának illetve, a valóságtól mára teljesen elrugaszkodott fogyasztásmérési ciklusnak az eredménye.
Mert ha nincs ez a buziság, akkor egyik mérnöknek se jutott volna eszébe, de még egy bedrogozott marketingesnek se, hogy mondjuk 1000-es motort tegyen egy Mondeo méretű autóba.
A technikai fejlődés megkérdőjelezhetetlen, csupán úgy érzem hogy nagyon rossz az irány és olyan dolgokba ölik az energiát, szakértelmet ami valójában zsákutca
GTPeti2015-02-14 23:45:17 // 64734
Oké, most már kezd derengeni, miről van itt szó. A csúcson kell abbahagyni.
Piritu - 1.000.0002015-02-14 23:41:49 // 64733
"Tekintve 10-12 évvel ezelőtt is" - most akkor mégse 30 évről beszélünk?
"ala 1.4T" - 1,4 boxer 30 éve 90 LE (0-100, 12,5 sec), kicsit később az 1,4 TS 103 LE (11,2 sec), most 1,4 Tibi 170 LE (7,8 sec) - leírtuk.
GTPeti2015-02-14 23:00:39 // 64732
Egyetértek. Ezért is zavar, mikor 5,x literes fogyasztást ígérnek a gyárók az 1.4T-k esetén, közben azért a 8-at, vagy még többet esznek valós (értelmes) használatban. Alig fogyaszt kevesebbet, viszont kevésbé tartós. Nos ez sokmindent szolgál, de nem a fenntartható fejlődést, az is biztos. (A fogyasztói társadalmat, azt természetsen igen. Bár hogy utóbbi jó irányba változik-e szintén megérne egy misét.)
GTPeti2015-02-14 22:56:42 // 64731
Nem is egy 170 LE-s dízelről (JTD-ről!) beszélek, ami még ma is elmegy 400k-t...
(Tekintve 10-12 évvel ezelőtt is 150 LE-s volt kb. ua. motor.)
Hozzátenném, hogy kb. ugyanolyan fogyasztás mellett.

Most írtam volna, hogy akkor beszélhetnénk az igazi downsize motorokról is (ala 1.4T), de tulajdonképpen nem ragaszkodnék hozzá, mert mindannyian (akik a flame-ben eddig részt vettünk) leírtuk már az álláspontunkat. Vagy tévedek?
ASR162015-02-14 22:55:21 // 64730
Csak nagyon halkan becsempészek még egy szálat a sztoriba. Talán érdemes nem csak a saját szempontjainkat figyelembe venni. Persze, faszák a 80 évek őszinte motorjai, fenntartható, szinte örökre szól. Csakhogy azóta gyakorlatilag megduplázódott a föld népessége, lassan közelítünk 8milliárdhoz, az akkori 4,5-hez képest. Az akkor "fejlődő" országok mára ugyanolyan mobilizáltak mint európa, tehát az autózásban az arány még durvább lehet. Tartsatok naívnak, de én hiszek benne, hogy ezek a fejlesztések azt (is) szolgálják, hogy még néhány generációnak legyen elég nyersanyag a földön, és nem csak downsizeing-ra gondolok, de a hibrid technológiákra is. Mondjuk a kettő erősen összefügg. Lehet hőbörögni amiatt, hogy milyen fasza volt régen, csak közben azt is látni kell, hogy a körülmények kezdenek mocskosul átalakulni körülöttünk. Meg kell tanulnunk ezen a pályán focizni :)
Piritu - 1.000.0002015-02-14 22:52:33 // 64729
Jóccakát, léptem.
Piritu - 1.000.0002015-02-14 22:50:32 // 64728
Persze átjött, de nem az "élettartam"-ot tartom a fő mérőszámnak.
A költség a lényeg. Mondjuk a LE*km/Ft.
A 30 éves technológia nem hozott ki egy 2.0 dieselből 170 LE-t, csak 100 körül. Miért várjuk el ugyan azt a költséget?
GTPeti2015-02-14 22:42:15 // 64727
"el kell hogy keserítselek, nem a 80-as években vagyunk, nem a Boney M. a legmenőbb banda."
Pedig biztos vagyok benne, hogy átjött, mit írtam.
Ha valamit 30 éve meg tudtak csinálni tartósra, akkor én elvárnám, hogy egy fejlettebb technológiával ne korlátozzák feleslegesen az élettartamot.
Piritu - 1.000.0002015-02-14 22:37:48 // 64726
"Tudod-e mennyi egy új fűzött blokk? Nagyon kicsi az esélye, hogy 5000 euró alatt van." - igen kis kereséssel a erősen csökkenthető.
"mikor már a 80-as évek átlagmotorja is " - el kell hogy keserítselek, nem a 80-as években vagyunk, nem a Boney M. a legmenőbb banda.
.......................2015-02-14 22:35:20 // 64725
Nagyon is fontos a hatásfok,
Mérnök ember lévén én nem nézem semmibe azon motorokat ami erös ,viszont cserébe sokat zabál
Ennyi erövel az utcát is füthetnénk,pocséklás
És igen meghajolok a mai diesel,és benzines fejlesztés elött
Pl a Lada volt 75 ..80 LE és evett 10 et
A Fiat Tjet 150 LE és mégsem eszik 10 et
GTPeti2015-02-14 22:29:30 // 64724
"A teljesítménynek nincs köze az élettartamhoz
Elsösorban a konstrukcionak,ill a karbantartásnak van nagy szerepe"

Ebben az esetben nincs itt semmi gond. Öö van és bódottá. :)
.......................2015-02-14 22:27:42 // 64723
Mutatok nem egy jtdm 1,6 ot ami böven 300er km felett fut ,bontatlan blokkal turboval gyári injektorokkal
Alfát fiatot,de tudok kiát is ,söt renault lagunát 350ek errel ,gyári bontatlan motorral
Mind izmos downsizegos motor brutál nyomatékkal

Ja és van nem egy ismerösöm akinek a fasza 2.0 tdi 150 ekm ernél kimult,a gyengébb140 lovas is

A teljesítménynek nincs köze az élettartamhoz
Elsösorban a konstrukcionak,ill a karbantartásnak van nagy szerepe
GTPeti2015-02-14 22:25:31 // 64722
Azt mondod, már ráköltöttél a Spideredre többet, mint a vételár volt. Rendben. Ezzel nem vagy egyedül. Ilyenek miatt sohasem hőzöngtem, sőt...
Viszont. Tudod-e mennyi egy új fűzött blokk? Nagyon kicsi az esélye, hogy 5000 euró alatt van.
Márpedig, ha a t. urak hivatalosan is 200k-ra tervezik, akkor bontóból nem nagyon fogsz te használtat "okosban" beszerzni.
Ne haragudj Sanyi, de tényleg csak csodálni tudlak. Nekem úgy tűnik, te mindent elfogadsz, ami valamennyire is "a gyár felől jön".

Hagy ne örvendezzek már azon, hogy nem kimutatható fél literrel kevesebbet fogyaszt egy downsize-fűnyíró és történetesen 200k-nál ki lehet dobni, mikor már a 80-as évek átlagmotorja is elment megbontás nélkül 400k-t...
Piritu - 1.000.0002015-02-14 22:18:50 // 64721
Akkor számoljunk.
Saját történet.
Adott egy újonnan 6,5 milláért vett autó. Megy 4 év alatt 185e km-t. Az új tulaj megveszi 2 milláért. Bukott az első tulaj 4,5 millát. Ez 24 Ft/km. Miért gondolja az új tulaj, hogy a következő 185e km ennél olcsóbb lesz? Ráadásul tényleg olcsóbb lesz, mert vannak bontott és utána gyártott alkatrészek. Mondjuk csak 20 Ft/km lesz. Mit kell ezen csodálni?
GTPeti2015-02-14 22:08:13 // 64720
"Szerintem nincs semmi baj a 200e-nél széteső motorral, feltéve hogy addig gond nélkül, kis fogyasztással és nagy teljesítménnyel üzemel."
Őszintén csodállak. Egyebet nem tudok hozzáfűzni.
Piritu - 1.000.0002015-02-14 22:04:11 // 64719
"A használt autó nem véletlenül olcsóbb az újnál, abba még zsét kell tolni, aztán megint, megint és megint. Ja, és megint."
Liquid2015-02-14 22:01:21 // 64718
ja és még annyit hozzá, hogy ez csak azoknak jó akik úja megveszik, majd 3-5 évesen 150e km alatt eladják. Ezen kívül szerintem jóval nagyobb kockázatot rejtenek, aztán meg meglátjuk pár év múlva.
Liquid2015-02-14 21:59:50 // 64717
Van benne valami...,bár a jól ,megy és a kevest fogyaszt igen különbözű használat eredménye, jóval különbözőbb mint egy hasonlóan erős szívómotornál.
Az ilyenek szokták azt mondani, hogy 5-öt fogyaszt az 1.4T 170-nel :)
Piritu - 1.000.0002015-02-14 21:54:52 // 64716
"downsizing" - a cégnél szoktam beszélgetni az átlag userekkel. Nekik tetszik. Mert lehet dicsekedni, hogy egy 1,6-os diesel milyen erős az autópályán. Meg az a kis 1,4-es benzines úgy megy, mint a "nagy" autók. A múltkor is lehagyott egy 525 bömbit.
Ha meg tényleg betartják a KRESZ-t lehet dicsekedni a fogyasztási adatokkal. Csak minket, autób@zikat zavar a dolog.
Piritu - 1.000.0002015-02-14 21:48:40 // 64715
Szerintem nincs semmi baj a 200e-nél széteső motorral, feltéve hogy addig gond nélkül, kis fogyasztással és nagy teljesítménnyel üzemel. Anno a 100e km is csodának számított generál nélkül. Kell egy generál és go tovább... Vagy egy új járgány...
A gond az, hogy - akármennyire is fáj - tudomásul kell vennünk, hogy az autóink nem örök életűek. Sőt, hogy időnként pénzt kell költeni rájuk. Minden megtett km-ért fizetni kell. A használt autó nem véletlenül olcsóbb az újnál, abba még zsét kell tolni, aztán megint, megint és megint. Ja, és megint.
Önámítás a 21. században azt hinni, hogy a technika ingyen van.
Oldtimer meg úgyse lesz egyik sem akárhogy akarjuk is.
A legjobb példám, hogy a Spiderre eddig a vételárnál többet locsoltam, hogy üzembiztos legyen. Egy új motor ehhez képest bagatell kiadás lenne, mondjuk a negyede.
...és még mindig csak az eredeti vételár felénél tartok.
GTPeti2015-02-14 21:35:39 // 64714
Ott a pont. Az csak a ráadás, hogy a fogyasztási tesztet erre tenyésztett pilótával és az összes lehetőség (kiskapu) kiaknázásával végzik, a valós használati körülményektől teljesen eltérő módon...
Piritu - 1.000.0002015-02-14 21:15:10 // 64713
Esetleg közülünk valaki? klatty
Liquid2015-02-14 20:58:25 // 64712
a mérnöknek lenne munkája a downsizing nélkül is, hiszen ezelőtt is volt motorfejlesztés, csak nem eszetlen oldalról álltak hozzá, és ami a legfontosabb nem a fogyasztási tesztre optimalizálták a motorvezérlést.
GTPeti2015-02-14 20:17:26 // 64711
A fejlődést igen, de a 200e-nél széteső motort, meg az 50ezres horror longlife csereperiódust nem...
.......................2015-02-14 20:10:10 // 64710
A mérnök örül,hogy van dowsizing ,mert van munkája holnap is,
Pont hogy ök a mérnökök akik a fejlödést szeretnék,
Pl. Napellenzö, kb 50 éve ugyanaz ,mondja apárom a bmw nél,hogy legyen most más,mondjuk kihuzható,
Ja azt nem lehet mert a felsövezetés nem engedi
Erhard 242 (Pure Energy)2015-02-14 18:19:05 // 64709
importőr válogatja sok mindent jóvá lehet íratni ami bosszantó az időintervallum valamikor hónapokig ülnek rajta...komolyabb dolgoknál mint pl vezérműszíj szakadásnál meg rámennek a szerlőre
Haddel2015-02-14 18:14:22 // 64708
Én főleg építőipari termékekkel szoktam megszívni,olyan kimagyarázásokat szoktak írni a labor vizsgálatuk után a gyártók,hogy csak nézek. De gondolom autóiparban is így van.
Erhard 242 (Pure Energy)2015-02-14 18:06:17 // 64707
ez sajnos így van, senki nem vállal garanciát semmiért már...
Haddel2015-02-14 18:03:36 // 64706
Azokat nem kérdeztem,de ha bajuk lesz ,biztosan jelzik valahogy :)
Amúgy én meg semmilyen nagy cég támogatására nem számítok. Nekem eddig bármilyen garanciális problémám volt( nem csak alkatrészek) mindig csak a kimagyarázás,hiba másra terelése volt.
Piritu - 1.000.0002015-02-14 17:46:35 // 64705
Persze hogy nem tökéletes, a világ kompromisszumokból áll. Nem is tökéletesnek kell lennie, hanem használhatónak. Olyannak, aki a tengerszinttől 5.000 méterig, a mínusz millió foktól, plusz millióig működik. Amivel el lehet indulni bármikor egy több ezer km-es útra, és jól kalkulálható távot tud megtenni a kocsi.

Azt meg szerintem senki sem vitatja, hogy a hülye user bármilyen szekeret tönkre tud tenni.
A hozzászólásokért az Alfa Amore készítői nem vállalnak felelősséget.

Jelentem a moderátornak