Mutasd

>> Szerviz2009-06-20

Már egy ideje zavart, hogy egyre keményebb a kuplungom de a cserére ösztönző kegyelemdöfést a tuning-box beszerelése adta! Már nem volt képes a teljesítmény és nyomatéktöbblet átvitelére és szépen elkezdett megcsusszanni főleg 4-5-6. -ban!
Gyors utánajárás alkatrész ügyben megint Erhardnál kötöttem ki de most jobbnak láttam személyesen elhozni a cumót ( Valeo kuplung szett + kettőstömegű) mivel a postaköltség egy horror lett volna!
Ha már úgy is szétkaptuk a fél autót megejtettük a belső stabszilentek cseréjét is mivel melegben elviselhetetenül nyekeregtek!
Eredetileg hátsó főtengely-szimeringet is cseréltünk volna de mivel teljesen száraz, szivárgásmentes volt illetve a kartert is bontani kellett volna a cseréhez ezt jobbnak láttam nem bolygatni!
Az érdemi munkát kollégámmal (köszi Leó) ketten végeztük munkaidő után éjszakába nyúlóan!
Ég és föld a különbség az új szettel élvezet a kuplungolás olyan könnyen működik végre nem zsibbad a talpam meg nem lesz izomlázam egy félórás dugóban araszolás után! Km óra állás 117000.

>> Tuning és extra2009-06-02

Sok álmatlan éjszaka és fejtörés után döntöttem el, hogy "szaporítom a ménest" mivel az eltelt egy év alatt hozzászoktam a 150 lóhoz és hajtott a kíváncsiság még mennyit lehet kihozni a Mjet-ből! Egy állítható, távirányítóval ki-bekapcsolható Powertuning box mellett döntöttem!
A beszerelés nem túl bonyolult a rail-szenzorra kell rákötni az igényes kidolgozású kis aludobozka csatlakozóját majd a kábelek elvezetése és rögzítése következett! Mivel a box állítócsavarja elég mélyen van ezért az egyszerűbb szerelhetőség kedvéért jobbnak láttam ha nem fixen rögzítem a dobozt hanem egy rozsdamentes acéllemezből készített konzol tartja majd, így bármikor könnyen kivehető, állítható!
A próba során kiderült, hogy az előre beállított teljesítménytöbblet elég kevés (épp arra elegendő, hogy a bekapcsolt klíma által "felfalt" teljesítményt pótolja ezért finoman feljebb tekertem a potit lesz ami lesz alapon! Na így már kezd elszabadulni a pokol sokal jobban húz elsősorban alacsony fordulaton bődületes többletteljesítmény jut a hajtott kerekekre!
U.i.: Sajna van egy rossz előjel nem bírja a kuplung a nyomatéktöbbletet inkább megcsúszik 5-6.-ban megvan az újabb projekt!

>> Tuning és extra2009-05-09

Már télen nézegettem, gyűjtöttem az infókat melyik "állófűtés"-be érdemes beruházni mivel ezek a modern dízelek olyan kevés veszteséghőt termelnek, hogy iszonyat lassan melegednek be! Ekkor több variáció is felmerült de a gázolajos "igazi" állófűtés 300 ezer körüli ára elrettentett! Tovább keresve akadtam rá először a Svéd CALIX márkájú, hűtővizet melegítő fűtőbetétjére majd a Norvég DEFA karterra szerelhető a motorolajat melegítő fűtőbetétjére esett a választásom!
Igaz nem most van "szezonja" de mivel még a januári télben megrendeltem (akkor épp hiánycikk volt) így április elején sikerült megkapnom egyenesen Norvégiából a Defa gyártmányú motor előmelegítő rendszert (147 euróért) amit ma sikeresen beépítettem a gépbe!
A munka legnehezebb része a 220-as csatlakozó helyének megtalálása volt mivel a beszerelési útmutatóban javasolt jobb oldali ködlámpa melletti olajhűtő-csatornába nem találtam esztétikusnak a látványt! Végül a pajzs lamellái között "rejtettem" el a csatit így szerintem nem feltűnő alig látszik!
A karter megfelelő előkészítése (finom csiszolás, zsírtalanítás) után egy a készletben mellékelt spec. "kenőccsel" bekenve rögzítésre került a fűtőbetét az olajteknőn!
A kábel elvezetése (ami leginkább egy zuhany-gégecsőre hasonlít) már gyerekjáték volt néhány kábelkötegelő segítségével rögzítettem majd a "védőföldelést" is rákötöttem a kaszni egy előzőleg kifúrt pontjára!
A készlet előnye, hogy később igény szerint bővíthető utastéri ventilátoros fűtőelemmel, akkutöltővel, utastérből programozható kezelőpanellel sőt még távirányítós vezérlőegység (igen borsos árú) is illeszthető a rendszerhez a későbbiekben!
Én jelenleg egy digitális programozható kapcsolóórával oldom meg az időzített bekapcsolást!
A gyári specifikáció szerint -10 fokban 2,5-3 óra alatt képes minimum 50 fokosra melegíteni a karterban lévő olajat azt hiszem nem kell ecsetelnem milyen jót tesz ezzel a ledermedt motornak (turbónak)! Most kísérletképpen használni fogom a reggeli relatív alacsony hőmérsékletek miatt! További tapasztalatok később!

>> Autóápolás2009-04-25

Minden tavasszal elviszem a klímáshoz egy fertőtlenítő-gombamentesítő kezelésre a gépet, egyúttal kicseréltem a pollenszűrőt (aktívszenes-bosch) is mert egy év alatt rendesen összeszedte a koszt!
A képeken egy kis segítség annak aki még nem cserélt faceliftesen pollenszűrőt, figyelem két darabból áll és figyelni kell a szűrőn levő nyilakat ami a levegőáramlás irányát mutatják!
Km óra állás: 115700.

>> Tuning és extra2009-04-24

Múlt héten megérkezett Hollandiából a régóta várt "Engine Start Button". Már régóta terveztem, hogy "leveszem" a kulcsról az indítást mivel általában a gyújtás ráadva 5-6 mp. is eltelik mire minden teszt lemegy, kialszik minden visszajelző csak ezután szoktam indítani! Sok fejtörést okozott a gomb helyének megtalálása, hogy kézre is essen ne kelljen a műszerfalat megfúrni..stb! Aztán egy külföldi tuning oldalon láttam egy avdit melynek a kézifék mellett helyezték el és innen már nem volt nehéz a dolog.
Mivel az aprópénztartót tudom nélkülözni így erre a helyre esett a választás!
A kézifék-boxot 6 csavar tartja nem nehéz kiszedni, kellett még egy 32-es lyukfúró meg tapétavágó, szerencsére a gumit nem volt nehéz kifaragni és már bent is volt a helyén! Javítandó az esztétikát vágtam köré egy alumínium lapot amit alaposan felcsiszoltam-políroztam!
Az elektromos bekötés is megtörtént igaz a villamosságis haver megküzdött vele de az este vörösen "izzó" gomb látványa kárpótolta!

>> Esemény2009-04-19

Megvolt az idei első "meeting" ráadásul mindjárt a legnagyobb! Kicsit késve érkeztünk a beléptetés sem ment gyorsan de megérte a helyszín kárpótolt mindenért no meg a látvány.........!

>> Tuning és extra2009-03-28

Itt a tavasz!!!!
Ma végre felkerültek a 17-es nyári kerekek no meg polcra került a decemberben felrakott ( a motor felmelegedését elősegítő ) hűtőtakaró is, itt jegyzem meg, hogy a hidegüzem ellen új projekt van folyamatban nevezetesen egy Defa gyártmányú motor előmelegítő rendszer de erről majd később!
Szoknom kell még mert nagyon megváltozik a gép viselkedése ég és föld a különbség!
A téliekkel (Good Year UG7+) maximálisan meg vagyok elégedve szerintem az egyik legjobb téligumi a piacon, egyszer sem csúsztam meg vele nagyon kiszámíthatóan viselkedik, vizes úton pedig eszméletlenül jó csak ajánlani tudom!
A téli kerekek már a megszokott előkészítés után kerültek a garázs sarkában "felállított" állványra:
1. Alapos W5 felnitisztítós(Lidl termék) kezelés, nagyot javít a hatékonyságán ha bepermetezés után ecsettel fellazítjuk a fékporos "dzsuvát",
2. Lemosás meleg (viaszos autósamponos) vízzel + kefével,
3. Öblítés tiszta vízzel,
4. Száradás a kellemes tavaszi napsütésben,
5. Száradás után kipiszkáltam a futófelületből az apró kavicsokat,
6. Végül kaptak egy gumiápoló-habos kezelést!
Km óra állás: 114200

>> Szerviz2009-03-21

Több Cartárs javaslatára, orvosolandó a hetek óta egyre gyakrabban jelentkező megtorpanást porrá szedtem az EGR-szelepet amit eddigi olajcserék alkalmával csak részlegesen sikerült kipucolni! A képek tanulsága szerint mérhetetlenül sok kormot sikerült kiganézni belőle.....a rugós tányér könnyen mozgott a tekercs végén levő pöcök viszont elég rapszódikusan funkcionált benyomva beragadt!
Sebaj van ellenszer mégpedig: "Well Done hideg zsíroldó" VIGYÁZAT HIHETETLENÜL AGRESSZÍV ANYAG, BŐRRE KERÜLVE MARÓ HATÁSÚ (sajna megtapasztaltam)!
Szinte fémtisztára sikerült kitakarítani vele az egész szelepet majd ezután egy alapos WD40-es kezelés következett aminek az lett az eredménye, hogy könnyedén mozog mind a tányér mind a tekercs "pöcke"! Remélem egy ideig elfelejthetem a moci eme részét!
Km óra állás: 114000.
Azóta megtett 200 km alatt nem jelentkezett a torpanás.....kopp-kopp......csak el ne kiabáljam!

>> Szerviz2009-03-06

Ma délután kicseréltem a légmennyiségmérőt mivel mostanában elég gyakran megtorpant a gép meg félmelegen hullámzott az alapjárat, kíváncsi vagyok ez volt-e a hiba oka.......ha nem megyünk tovább! A cuccot Erhardtól vettem, Ő adta messze a legjobb árat...45 píz gyári (Bosch) köszönet érte! Km óra állás: 113400.
Úgy néz ki nem ez volt a bűnös a gyanu az EGR-szelepre terelődött!

>> Szerviz2009-02-14

Volt egy szabad szombat délelőttöm így megejtettem a motorolaj és az összes szűrő (olaj, levegő, gázolaj) cseréjét. Nem vagyok híve a gyári 20 ezres csereperiódusnak túl hosszúnak tartom!
10 ezrenkét kap friss olajat a gép elsősorban a turbó miatt a levegőszűrőt elnézve rá is fért! Legutóbb gyári szűrőket kapott most váltottam: Sofima került bele mindenből! Az olaj bevált: Selénia WRD 5W-40 nem eszi egy milit sem csökkent a szint az előző csere óta!
Befejezésképpen visszaraktam a alsó meg a felső motorburkolatot plusz egy kicsit kipucoltam a motorteret is!
Km óra állás: 113000.