Konkrétan nem tudok neked erre válaszolni, de az alábbiak miatt hiszem, hogy így van, és bízom benne, hogy elfogadod válaszom:
Én (általában) hiszek a gyári alkatrészek minőségibb megjelenési formájának, mint bármilyen más utángyártott termékének.
Tudom, hogy te mindig fenntartással kezeled a gyári alkatrészeket és a gyártó "szemléletét".
Az én meglátásom szerint egy autó (mint sok más mai műszaki termék), komplex rendszerek (mechanikus, elektromos, termikus...stb) összessége, mely rendszerek gondosan megtervezett és összeválogatott elemekből állnak, amiknek minden paramétere ismert, minden üzemi és használati viszonyok közepette. Ha te megváltoztatsz egy olyan elemet, ami más alkatrészekkel kölcsönhatásban vannak, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Félre ne érts, nem neked mondom, mint alapos és mindenre kitekintő mérnöknek, hanem úgy általánosságban, amikor egy User nekiáll okosba ügyeskedni és pénzt spórolni. És itt nem a kettőstömegű lendkerék összehegesztésére gondolok.
Persze lehetnek és vannak is típushibák, amik arra késztetik a Usert, hogy más megoldás után nézzen (pl.: 159 ülésfűtés), de ha van egy jól működő dolog akkor azt nem érdemes módosítgatni.
Saját káromon tanultam meg, hogy miért olyan drága egy gyári alkatrész. Persze egy egyszerű felépítésű dologból, ami bizonyíthatóan ua. mint egy OEM termék pl. vezérlés (Dayco) ott megveszem az aftermarketet.
Konkrétan fiatalon nem 1x jártam pórul Quinton Hazell szíjjal, OCAP lengőkarral és utángyártott termosztáttal (egy furattal több volt rajta), 3 féle utángyártott szelepfedél tömítéssel és még sorolhatnám.
Azóta már arra is rájöttem, hogy miért jobb egy, ha nem is márka-, de legalább egy hivatalos szervizbe szervizeltetni. Lásd
klímatisztítás.
Szóval a termosztátra visszatérve jó lenne a gyárit, és aftermarketeset összehasonlítani, hogy miben különböznek, ha különböznek.
Első körben a rajtuk szereplő számokkal futnék fel Google barátunkhoz. :)