Blog >> 1.9

>> EseményAMEE // Alfa 159 1.9 JTS // 2019-10-09

Nos! Nem mondhatnám, hogy az első élményeim az első autóm megvásárlása után csodálatosak lennének, viszont erről nem az autó tehet. Az autót Budapesten vásároltam kereskedésből, tekintve hogy abban az árkategóriában amennyit rátudtam szánni, kb kelet Magyarországon alig volt eladó BERLINO alfa (talán már bánom kicsit, hogy nem engedtem a kombi felé is). A blog végén majd megtaláljátok, hogy melyik kereskedésből ne vegyetek autót.

Legalább 7-8 alfát néztem meg Budapesten és 1-et itt Egerben, ez utóbbi volt a legelső, hogy mielőtt elhatározom magam azért mégis csak lássam mire vágyom. Az egri eléggé lelakott volt és 5 sebességes én mindenképp 6 sebességeset szerettem volna, de így is beleszerettem. Tudtam, ha nem is pont az-az autó, de én 159es alfát akarok. Ezután jött Budapest ahol a többi alfát néztem. Itt sem volt túl nagy a választék, az én szívem eleve a benzines felé húzott, több megfontolásból is, annak ellenére, hogy ez is egy olyan szegmense volt az autóvásárlásnak, amiben mindenki szembeszállt velem. Viszont kb. csak dízelesek voltak. Kapásból 4-5 db-on látszott, hogy rohadt régóta ott vannak, a belseje totál lelakva, az alja rohad. Aztán volt 1-2 ami olyan állapotban volt mint amit végül megvettem, cserébe rosszabb felszereltség, ugyanakkora ár, de cserébe még csak nem is benzines. Ezen kívül egy másik benzineset néztem meg, az már kiesett a budge-ből illetve sokkal nagyobb volt a motorja, nem akartam akkora motort már, pedig az patika állapotban volt, igaz csak rápillantottam.

Tehát végül maradt ez. Nos, a kocsi újra van fényezve, habár állítólag nem törött sehol, ennek ellenére már volt rajta egy-két karc. A vaj vászonbelső elég koszosnak tűnt ott és akkor (egy porszívózás után már ezerte jobb lett). Őszintén első pillantásra WÁóó volt, mikor jobban megnéztem, hát enyhén szólva sem voltam elájulva. Őt sem tartották ott éppen jól. Viszont az első belső volt, ahol valami nem volt betörve/beszakadva (kopva már annál inkább), a motor jól nézett ki, és indításra is jó hangja volt (hát igen, itt jött elő az a gond, hogy közöm nincs a kocsikhoz). A próba úton semmi gond nem volt, szigorúan tartott, a váltó jól működött, a kocsi jól ment, a kijelzők működtek. Igazából itt vezettem először Alfa 159-et és olyan letaglózó élmény volt, annyira elégedett voltam a vezetési élménnyel és úgy voltam vele, hogy mindenki a műszaki állapotára panaszkodik, inkább az legyen rendbe, majd talán kozmetikázom.

Ez volt a második autó amit megnéztem, és utána jött az a sok borzalom, amit már fentebb megemlítettem. Nem tagadom, ez volt életem első autója és nem számítottam arra sem, hogy életem első autója egy ilyen csoda lehet. Így hát türelmetlen voltam. A többi autó után így hát az sem tántorított el, hogy újra van fényezve, de már karcos (felmerül a kérdés, hogy hogyan?), nem dohányosnak volt hirdetve, de egyértelmű volt a szag (hiteltelen eladó), azt sem tudták, hogy olaszból vagy németből hozták-e be, majd csak megfejtették, hogy németből. Az autóban 127 000 km volt, 2005ös autóban!!! Még az egyik kolléga már telefonkor bevallotta, hogy ez nem valószínű, a másik élőben gond nélkül hülyének nézett (valahol az is voltam). Végül megvettem.

3 hetet kellett rá várni, mire elhozhattam, közben facebookon pont felugrott egy poszt, ahol szintén egy új belépő hazaúton lerobbant. Hát reméltem, velem nem lesz ilyen. S akkor itt kezdődtek a gondok. Amikor Pestről elindultam, kb. el se akartam hinni az egészet. Aztán Budapest és Eger között félúton megálltunk és indításnál jött is az Engine Check. Jó, nem biztos, hogy nagy a baj. Kértem időpontot szerelőhöz, azt mondták, hogy addig az 1 hétig használhatom. 1-2 nappal később indulnék nem otthonról és nem indul. Hát elhihetitek, hogy rohadtul megijedtem. Szerencsére a facebookon kértem segítséget, és valaki benyomott egy teljesen elképzelhetetlen megoldást, amivel eltudtam indulni.

Ne aggódjatok, mindjárt vége a sztorinak. Végül elkerültem a szerelőhöz, kiderült, hogy ami miatt nem tudtam indulni, az nem olyan nagy gond, ki kellett cserélni az első féktárcsákat, fékbetéteket, olajat cseréltettem, olajszűrőt, levegőszűrőt, pollenszűrőt és a belső csomagtartó gomb sem működött. Ezért fizettem összesen 112 668 FT-ot. Egyébként Egerben egy kifejezetten Alfa specifikus szerelőnél voltam, akit többek között is ajánlottak, Menyhárt Lászlóról van szó. Igazából korrektnek tűnt, nem fogadott el "borravalót" sem, a műhelye is tisztának és rendezettnek tűnt, az árakat viszont nem tudom megítélni, hogy mennyire reálisak, a kocsival is gyorsan végzett.

Szóval mikor mentünk a kocsiért, úgy voltunk hogy ezek nem olyan nagy dolgok, kopó alkatrészek, most kicseréljük és jó ideig elvagyunk, a szerelő is megnyugtatott, hogy ez a kocsi rendben van ám ha karbantartják és nem kell azokra a rémhírekre adni. Na de ez után jött csak a nagy pofon. A motorhibát a vezérműlánc miatt dobta ki, amit már cserélni kell. Magyarul a 127 000 km-el hirdetett alfa valószínűleg nem csak a naivan hitt 200 000 km-en, de az is lehet, hogy 300 000-en van túl. Illetve a vezérműre nekünk egy 250-300 000es árat mondott, amit majd tőletek szeretnék megkérdezni. Na és ezt hallani lehetett volna, de mit mondtam, nem értek az autókhoz, de tanulom. Azt tanácsolta, hogy a kereskedőt hívjuk fel, aki olyan bullshitelést lenyomott, hogy a pofám leszakadt. Ezután felkapva a vizet kicsit kikértem magamnak az incidenst, majd rám csapta. A szerelő szerint ez eltitkolt hiba, ami után kötelező vállalni a felelősséget, de ügyvéddel egyeztetve nem éri meg.

Egy szó mint száz, nem volt gördülékeny az indulás, a vezérműlánc még nem lett megcsináltatva, mert erre az összegre nem számítottam (ez kétségtelenül az én hibám), illetve nekem lehet esni, hogy miért nem vittem szervizbe, emiatt többekkel is összevesztem, viszont könyörgöm. Ne nekem kelljen már igazodnom a tisztességtelen hazug kereskedőhöz, egy tolvajhoz. Aki még pofátlan módon elkezdi magyarázni, hogy ez természetes és az egyébként 1 400 000 ft-os alfám, ami így 1 800 000 körül lehet, egy teljesen jó ár a legalapabb felszereltséggel, sima vászon belsővel. Viszont én mostanáig tartom, hogy azért mert ő hazudott, nem én vagyok az hibás.

Így hát senkinek nem ajánlom hogy a Cár-Páti nevezetű kereskedésből vásároljon. Ennyiért már lehet egy bőr belsős jobb aflát vehettem volna, így, hogy már csoportban is látom hirdetéseket, nem mondom, kicsit fáj a szívem, ennek ellenére a kocsit imádom, és remélem amint rendbe lesz téve, egy ideig hasonló kaliberű problémára nem kell számítanom. A történtek ellenére is hiszek a kocsimban, a márkában.

>> Eseményn00body00 // Alfa 146 1.9 TD // 2019-10-07

Mivel a 166-ost ki ütötték alólam, így kellett egy másik autó, de mi is lehetne más; mint Alfa hirtelen kevés pénzből egy 146-osba tudtam beleülni. A történetünk ma délelőtt kezdődött, és remélem sokáig tart majd, persze a 166-os is meg van még ő most a gyógyuláshoz vezető utat keresi.

>> Szervizrmark98 // Alfa 156 1.9 16v JTD // 2019-05-12

215.000 Km-nél első-hátsó új állítható futómű került beszerelése. Emellett cseréltünk hátsó jobb lengőkart, kapott új féket és felújítottuk a fékmunka hengert. Kapott új stabpálcákat is. Elől cseréltünk baloldalt alsó lengőkart, bal-jobb féltengelyt, fékcsöveket, stabilizátor szilenteket. Ezeken kívül beszereltük végre az új erősített és kevlározott kuplungot, kinyomocsapágyat, kuplungszerkezetet és a kettőstömegűt.
Ezt kb 3 nap alatt sikerült is össze hozni. Első próbakör borzalmas volt, mert folyamat azt jelezte ,hogy nyitva az egyik ajtó pedig nem volt. Ezen kívül valami kopog még a jobb elejében szóval azt újra szét fogjuk szedni. Kíváncsian várom, brutális változás lett a fix ültetés és ez között. Nagyon tetszik és nagyon jó.

>> Szervizszelod9 // Alfa 159 SW Ti // 2019-01-31

Sajnos elkezdett ereszteni a vízpumpa [2. kèp], így idő előtt szükséges lett a vezérlés cseréje. Dayco vezérlés volt benne, most kapott gyári, Ricambi Originali szettet [1. kép].


Km: 187 696

>> Szervizsamu126 // Alfa 159 sedan // 2019-01-30

The story so far:
Up to date kimutatás

Kocsi ára 1 800 000 Ft
Műszaki vizsga 25 000 Ft
Turbó felújítás (Garrett) 150 000 Ft
Vezérlés csere 110 000 Ft
Olaj (Selenia WR Pure), szűrő, miegymás 50 000 Ft
CONTINENTAL - AllSeasonContact - négyévszakos 205/55/R16 108 700 Ft
Android head unit 91 000 Ft
Ablakemelő gomb 5 000 Ft
Szíjtárcsa (Gates), szíj, tréler 70 000 Ft
Polír 15 000 Ft
Akkumulátor (varta) 30 000 Ft
Meghúztam a mélygarázsban 100 000 Ft

Summa 2 554 700 Ft

Planned 2019:
Lendkerék 200 000 Ft
Kuplungszett 100 000 Ft
Kinyomócsapágy 60 000 Ft
Fékek ?

Szerk, kivettem a költségből az árát, mert besorolta szervízdíjnak az oldal

>> Szervizszelod9 // Alfa 159 SW Ti // 2018-11-27

Rábukkantam erre a pontra is, úgyhogy írok egy gyors összefoglalót az elmúlt 7 hónap és 18 ezer kilométer tapasztalatairól és az elvégzett karbantartásokról.

Alapvetően jó állapotban volt az autó. Sajnos a belseje kis törödést igényel(t), de szépen lassan haladok a dolgokkal. Első sorban az utólagos fejegységet cseréltem vissza a gyárira. Így működik jól minden és nekem is jobban tetszik a középkonzol.

Mivel az autót németből hoztuk, ezért az első napokban kapott egy alapos alvázmosást Csepelen (3000 Ft) majd alváz és üregvédőt az egész alja. Így reménykedem benne, hogy nem lesz probléma a rozsda továbbra sem. Ugyanis a német papírokat átböngészve, az autó 4 éves koráig csak április és október között közlekedett.

Az autóba be volt építve egy mélyláda, erősítővel minden sallanggal. Mivel visszaraktam a gyári fejegységet, így a mélyláda is repült. Elégedett vagyok a gyári (nem Bose) rendszer hangzásával, szépen be lehet állítani.

Kormány újra lett bőrözve, valamint a vezető oldali ülés is kicsit javítva.

Az autó 174500-nál kapott új olajat, olajszűrőt, levegőszűrőt, pollenszűrőt és üzemanyagszűrőt.

Volt egy klíma hiba is. A szokásos "csak tölteni kell" szöveget kaptuk az eladótól. Sajnos jóhiszeműen fel is töltettem, 12 ezerért. 2 hét alatt elszivárgott a gáz... Újra töltés színezett cuccal, megint 12 ezer. Meglett a hiba, egy cső repedt el. Csere alkatrész 15 ezer volt bontva. Beépítés és újra töltés már csak egy 10-es volt.

A cooler után elrepedt a szívósor felé menő cső. Ez cserélve lett. Közben kitakarítottam az EGR-t és MAP szenzort. Ráfért, mert az előző tulaj elég sokat ment vele rövidtávon.

Első fékbetétek és váltóolaj is cserélve lett. Fékbetétből TRW, váltóolajbol Fuchs Sintofluid (2.6l) ment bele. 177xxx kilométernél.

Mivel az autó ültetve van, még a TI-nél is alacsonyabbra és a téli kerekek kisebbek voltak, mint a 19"-es nyári, ezért a 225/45/R17 gumikat nagyobb, 225/55/R17 méretű Pirelli Sottozerokra cseréltem. Nem rég fel is kerültek, de a centírozás nem sikerült jól a gumisnak, így visszavittem és újra centírozták.

Nem sorban írtam le a dolgokat, hanem ahogy eszembe jutottak. Sajnos a költségekre sem emlékszem pontosan, de lehet nem is akkora baj :D

>> EseményAlfás Theo // Alfa 156 1.9 jtd Sportwagon // 2015-08-23

Sok keresgélés után 06.03-án megnéztük és megvettük a "pápairémet". A kocsi egy alfa rajongó srácé volt, műszakilag tökéletesen rendben, javíttatások olaj vezérlés fékek futómű rendben. Futott kilométer stimmelt, német eredet stimmelt.
Egy pici bibi volt a kocsival, amit az eladó közölt a telefonban is, de igazából a helyszínen látszott nagyon. A bal hátsó sárvédőt törték és "javították". Nos a javítás az gányolás kendács és teljes szakértelem nélküli gittelés hegesztés, festés. /Nem fényezés, mert ezt majdnem ecsettel kenték a jó öreg LADA2107es tinta kékre./ Így a csomagtérnél 1 cm-rel kisebb a kocsi hossza...
Plusz a jobb hátsó sárvédő ívet is "lakatolták gittel kézzel hullámosra.../
Ezeket leszámítva a gép pöpec és megbízható, de csúnya.

folyt.köv.

>> Egyébborosd // Alfa 159 Sportwagon // 2014-12-02

Készítettem egy kis képet. Én csak beast mode-nak hívom ha minden világítást felkapcsolok... :)

>> Egyébborosd // Alfa 159 Sportwagon // 2014-11-17

Előszó:
Arra gondoltam, hogy írok egy kis naplót, ami nem csak nekem segít emlékezni, de hátha tudok olyat is mondani, ami valakinek segítségére szolgál. Tehát jöjjön a 159SW-m történetének első hónapja...

Az autót használtan vettem, de úgy gondolom, hogy eléggé jól körül jártam a vételt. Eldöntöttem, hogy milyen típust szeretnék, majd választottam motort (1.9 JTDm 16V) és váltót (manuális), minden másban kompromisszum képes voltam/ vagyok! Mivel olyan nagyon sok ilyen autó nem szaladgál (vagy ha szaladgál is nem eladó), ezért közel egy évig nézegettem a használtautót, fórumokat, olx-et, stb. (Egy másik posztban majd leírom, hogy miért éppen ezt választottam.) Megnéztem kb. 10-12 autót ameddigre eldöntöttem, hogy nekem EZ kell! Elmentem, megnéztem, ajánlatot tettem, tenyérbe csaptunk, két nap múlva jövök érte, de mielőtt elviszem nézessük át márkaszervízben. Ha rendben van, akkor papírozunk és még haza viszlek. , mondtam a tulajnak! RENDBEN VOLT! Egy év keresgélés után 2 nap alatt vettem autót! :)

Minden nagyon szép, minden nagyon jó. Tatabányáról indulok haza Budapestre. Boldogság van, ALFA van! :) Azóta megszoktam, még jobban megszerettem, benne élem az életem, ahova csak lehet kocsival megyek. Én is, a környezetem is imádja. Egy héten egyszer biztos, hogy takarítom, a lakásomat nem biztos! :)

Akkor a jelen:
Éppen tegnap volt egy hónapja, hogy elhoztam az Alfámat a korábbi tulajtól. Ez az egy hónap az izgatottság jegyében és ismerkedéssel telt, pláne, hogy ő az első Alfám! Egy hónap, 3500 kilóméter mosolygás városban, autóúton, autópályán. Minden olyan mint egy igazi álomban. Vagyis olyan volt... Két hete volt nálam az autó, amikor egy barátommal mentünk valahova két autóval, én mentem elől. Még menet közben hív, hogy nagyon füstöl a kocsi, tudok-e róla. Nem tudtam. Persze, mondtam én, hogy véletlenül se legyen igaza azoknak, akik szarolaszoznak.

Már mielőtt megvettem az autót körbe jártam a témát, így megtudtam előre, hogy hova is kell szervízbe vinni, kit érdemes keresni. Fórumokon majdnem mindenki Zé mestert ajánlotta (nekik ezúton is köszönet), másnap Zé műhelyébe el, időpont kérés (megjegyzem van egy nagyon jó Facebook alkalmazásuk ahol foglalhatsz magadnak időpontot), majd miután megbeszéltem Zével, hogy kb. mi a baj jött majdnem 2 hét várakozás, mert csak úgy volt időpontjuk.

Ebben a két hétben már mindent elolvastam, úgy mentem a szerívzbe, hogy felkészültem mindenre, megnéztem, hogy mennyibe kerülhet egy turbó, mi van ha az EGR rossz, mi van ha a turbó vákum csöve rossz. Mindenre felkészültem. Arra is, hogy ha azt mondja Zé, hogy a javítás 400ezer forint és mit csináljon, akkor azt válaszolom, hogy használtautó hirdetést... :)

Illetve időnként földobott egy hibaüzenetet az autó "Water in fuel", de ezt mindig csak rossz úton csinálta, úgyhogy biztos voltam valami kontakt hibában. Ezen nem is aggódtam.

A megbeszélt időpontban Zé szívélyesen várt és neki is látott az átvizsgálásnak. Gyorsan szétszedte kicsit az autót és tisztogatott rajta ezt-azt csatlakozót, szelepet, EGR szétszerelés, tisztítgatás (közben nekem is magyaráz, tanácsokat ad), majd azt mondja, hogy készen vagyunk.

Nem akartam elhinni! Semmi költséges alkatrész rendelés vagy anyag vagyonokért? Nem, készen vagyunk! Az EGR nem működik 100%osan, de abban maradtunk, hogy minden érték rendben van, a következő olajcserénél lehet EGR-t is cserélünk, de addig menjek nyugodtan! Hebegek-habogok, hogy mennyire köszönöm, jajj, de megnyugodtam, de azért felteszem a kérdést: Mivel tartozom mindezért?
Semmivel! - válaszolja- az átvizsgálás ingyenes! Még kétszer visszakérdeztem, hogy biztos-e. Igen, biztos! Megköszönöm, eljövök, nyugodt és boldog vagyok újra! :)

Ezúton is szeretném megköszönni Zének a hozzáállását, a munkáját és azt, hogy ilyen korrekt volt! Biztos vagyok benne, hogy legközelebb is oda fogom vinni!

Nem is lehetne ennél szebb az eltöltött 1 hónap! :)

>> Eseménymesa // Alfa GT 1.9 JTDm 16v // 2014-06-12

Megvolt az első út a GT-vel. Jó sok pályázással. Végre használhattam tempomatot! Készültem és vittem magammal mp3-as CD-ket egy kis zippzáros táskában, amit még vagy tíz éve használtam. Mindegyiket beolvasta és le is játszotta! 192 kbit felettiek egész jól szólnak a BOSE rendszeren. A kocsi viszonylag könnyen gyorsít 110-ről 160-ra. Piros cérnás bőr ülések nincsenek kiszakadva. Kormánykerék egy helyen alul kopott meg kissé, de még javítható. Benzin, bocsánat üzemanyagszint jelző viszont rosszul mutat. Tele gázolajjal is marad még egy pár rovátka szabadon... Embernek, akitől vettem ez a harmadik Alfája volt 155 és 166 után. Nekem a negyedik. Meg az első dízelem. Nehéz lesz megszokni a tankolást! Erről jut eszembe, nem tudtuk kinyitni az első alkalommal, a kutas gyerek sem. Végül kisfiam segített, megtalálta az apró gombot az ASR alatt.

Ajtóhatárolók nem kattognak! Ezekre nem kell költenem. Meg első-hátsó emblémákra sem. Alu tükörházra és króm pálcákra sem.
A négy képen felül további képek ide GT 1.9 JTDm 16v kattintva ;)