Blog >> ablakemelő

>> EgyébATE TR // Alfa 159 2.4 JTDm // 2023-07-16

Mivel a becsípődés gátló nem működött a bal oldalon ezért az ablakot csak kb 5 centinként lehetett felhúzni. Próbáltam kalibrálni, meg google-zni a megoldást, sikertelenül.
Leszedtem a kárpitot megint...a fenébe az egyik csatlakozó nem volt összedugva. Én ott sem voltam. 😅

>> SzervizLiquid // Alfa 159 1.8 TBI berlina // 2022-08-17

Miután megérkezett az utód (Stelvio) elvittük a Tibort apósékhoz, mert nálunk kevés a hely. Na az odafele úton még bosszút állt, és lebillent a jobb első ablak.
Kicseréltem, igaz nem volt egyszerű, mert változtattak a motor felfogatásán, de rajtam nem fogott ki :)

Múlt héten az autó egy check engine kíséretében jelezte, hogy rákívánt egy új lambdaszondára a katalizátor elé, szerelő megrendelte, majd mire mentem volna hozzá a bal hátsó ablakemelő szerkezet is jelezte, hogy elege van a munkából és egy reccsenés kíséretében kimúlt. Egy füst alatt orvosolva lett mindkét dolog, Bosch szondát kapott és Magneti Marelli ablakemelő szerkezetet.

Km: 170600

>> SzervizGyapi Ɨ|ѯ // Alfa 159 2.2 JTS berlina // 2021-10-08

Bal első ablak felhúzás után kattant és utána nem moccant. Hallani, hogy motor zúg,
bowden szakadásra tippeltem. Szétszedtem, de mivel a szerkezet egy megbontatlan lemez mögött van, ezért a motor ellenőrzésével kezdtem, amit csak 3 csavar tart erről az oldalról. A motor ricnije (műanyag fogaskerék) tört el, így már nem is bontottam tovább.
Találtam ricnit és mivel nem egyszerű a cseréje, meg is csináltattam ott.
https://ablakemelok.hu/kapcsolat/
Ablak javításhoz bárkinek ajánlom őket. Korrekt, hozzáértő.

>> SzervizNGC // Alfa GT 2.0 JTS // 2021-06-25

Történt az, hogy még télen eltört a bal ajtó kilincs zsanérja. Azt terveztem, hogy kicserélem, ahogy kicsit jobb idő lesz. Ahogy jött a jó idő, a bal ablakemelő megadta magát, se fel, se le. Szétszedtem, rámértem, a kapcsolók, kábelek, vezérlő doboz is oké, a zsanért kicseréltem (az ablakot szinte teljesen ki kellett venni...).
Közben lejárt a műszaki, így hát elvittem szerelőhöz, egyrészt az ablak miatt.
Kiderült, hogy a hátsó fék szinte teljesen kuka, a kézifék kötél is szorul, illetve csak az egyik oldalon fog (ezt tudtam). A középső dob szétrohadt (ezt is tudtam), szóval ezek mind ki lettek cserélve, az első fékek megtiszítva, új középső dob, hátulra új kézifék kötelek, féktárcsák, betétek. Fékolajcsere, a dobhoz új felfüggesztés.
Az ablakemelő motor adta meg magát, felújított gyárit vettem, plusz új párazáró fóliát.
És még a jobb első helyzetjelzőt is kicserélték. :)
Egy hétig volt szerelőnél, úgyhogy amikor kész lett ki is autóztam belőle egy tanknyi benzint. :)

km.: 165.000

>> EgyébSGabor // Alfa 159 2.2 JTS // 2020-12-26

Megharapott a macskacápa!
Na jó, én is tehettem róla...
Véletlenül ráhúztam az ablakot a karomra miközben paroklójegyért nyúltam ki.
Az ablakemelő motorból kihajtó ricnis műanyag pedig annak rendje és módja szerint eltört.
Motor forog, ablak nem mozdul...

Gyors megoldás, hogy a bal-egy ablakemelője működjön:
-ki lehet cserélni a jobb hátsóval
DE
a csatlakozóban az ereket meg kell cserélni, mert pont fordítva fog működni hogyha nem.

Eddig oké, de most a jobb hátsóé a szar..

Bárdinál 46 mátyás lenne az új emelőmotor, DE szerencsére van budget megoldás is:
a rossz motoron ahol a ricnis rész van, vékony pengével körbe lehet vágni a műanyagot és szétnyitni az egészet, azért hogy kicserélhesd benne a 2 ezer forintos szaros műanyag alkatrészt ami eltört.

>> SzervizSWut // Alfa 159 SW 2.0 JTDm TI // 2020-07-27

A napokban utolért a sokak által ismert hátsó ablakemelő probléma.
Munka után indultam haza és a kellemes 42°C-os parkolóban leeresztettem az ablakokakt, viszont bal hátsó már nem ment fel többé.

A cserét én magam csináltam meg, sajnos nem tudok képekkel szolgálni róla, mert amikor összeraktam akkor jutott eszembe hogy nem csináltam egyet sem. :(
A nálam sokkal előrelátóbb és figyelmesebb tagok blogjaiban nagyon hasznos információk vannak a témában. Én is ezek alapján indultam el, és sikerrel jártam. Időben sem volt vészes a munka kb 1,5 óra alatt megvolt.

Külön köszönet a lelkiismeretes munkáért Pityukoma cartársunknak, akit sajnos nem volt alkalmam személyesen megismerni, de a blogja nagy segítségemre volt.

A munka legnehezebb része számomra, az üveg visszahelyezése a műanyag emelőfülbe, volt.

Az emelőszerkezetet, mint oly sok mást az autodoc.com-ról vettem.

Szerkezet - MAXGEAR Ablakemelő - OEM: 71740124

>> SzervizLiquid // Alfa 159 1.8 TBI berlina // 2020-02-17

A Bardi-ban vettem alkatrészt. Semmi gond nem volt, simán összeszereltem.

>> SzervizLiquid // Alfa 159 1.8 TBI berlina // 2020-02-15

Nagy nehezen végre megérkezett a jobb első külső kilincs és a megfelelő csomagtér burkolat. (A kilincsen megsérült a krómozás, a csomagtérből pedig el akartam távolítani a CD-tárat. Elsőre rossz burkolatot kaptam.) A kilincset nem egyszerű kicserélni, mert a háromból 2 csavar az üveg mögött van, a harmadik, pedig egy kívülről kivehető gumi burkolat mögött. Az ajtó belső burkolatát levéve, a két kör alakú dugó mögött elérhető az emelő mechanika, és a rögzítő csavarokat kitekerve az üveget felfele ki lehet emelni, majd levenni a fém burkolatot, és akkor a kilincs két belső csavarja is elérhető. A fészlift előtti és utáni kilincs különbözik. Fogalmam sincs mi indokolta a módosítást, mert csupán pár centivel van odébb a középső, alsó csavar. Viszont így csak 2 csavarral lehet összerakni, de végül is nem nagy gond mert stabilan a helyén van. Kicsit túltoltam és az ablakemelő mechanikát is szétszedtem, majd az összerakásnál nem voltam elég körültekintő és a próbánál megfeszült és eldeformálódott a bowden.
Hétfőn rendelnem kell egy újat.
A csomagtérnél nem volt semmi probléma. Levettem a burkolatot, kiszereltem a CD-tárat, majd be az új burkolatot, és beszereltem a poroltó tartóját is.

>> SzervizPutyesz // Alfa 166 2.4 JTD // 2019-11-20

Egyszercsak kattanó hang jött ki a bal hátsó ajtóból miközben engedtem volna fel az ablakot!Ezután már csak lefelé ment,felfelé pedig csak kézzel tudtam feltolni!Na jó.....kárpit le.....majd látom hogy az a kék műanyag bizbasz amihez a bovdeneket rögzítjük kettétört!Neten rendeltem egy másikat majd egy hozzáértővel berakattam....nem volt egyszerű,volt benne egy kis rögtönzés,de megoldódott!Végre újra működik....