Blog >> féltengely

>> SzervizKazes☻ // Alfa 146 1.9 td, Bözsi // 2019-10-07

Úgy tűnik, hogy a múltkori balos csukló cseréjét megirigyelte a jobbos... cseréltem egy már meglévőre. Ha már ott voltam és szét is kaptam a féltengely miatt a jobb elejét, kiszereltem a komplett gólyalábat, mert a baloldalon eltört a rugó, cserélnem kell, így ezt a jobbosat is cserélem. Marklartól jött a pár bontott rugó. Plusz kapott új porvédőt és felütésgátlót. Itt jött is egy érdekesség, amitől yoyozott a szemem... a jobbos rugó már cserélve lehetett, de nem 146 TD-be valóra... kicsit vékonyabb és kicsit magasabb volt. :-o Bütykölés közben megtekertem a kerékagyat és arra lettem figyelmes, hogy bizony csapágy hangja van... amit nem szeret hallani az ember. Szerencsémre pont volt egy a polcon... nem volt egyszerű, de cserélve! :)

266.045 km

>> SzervizKazes☻ // Alfa 146 1.9 td, Bözsi // 2019-07-19

Végre elérkezett az ideje a balos belső féltengelycsukló cseréjének... siker!
Ha jól láttam még a gyárit vettem ki, de akármi is lehet... pl., hogy még otthon gyárira cserélték, de mindegy is. Most szépen suhan Bözsi! :)


262.585 km

Szép napnak indult, de vontatás lett a vége.
Kocsikáztunk egyet a GTV-vel, majd egyszer gondolt egyet és nem akart beindulni. Forgatta az önindító, de semmi. Szerencsére nem voltunk mesze otthonról, hazamentem a laptopért és az adatkábelért, kiolvastam a hibát. Fordulatszám érzékelő végzetes hiba :-(
Gyors telefon Pisti haveromnak, aki elvontatott a műhelyébe. A főtengely jeladó adta meg magát. Ha már szerviz, akkor cseréljünk olajat is, meg a jobb első-külső féltengely gumiharang is elöregedett, azt is ki kellett cserélni.

km állás: 113.464km

>> SzervizDante // Alfa 156 2.5 V6 24V Distinctive // 2019-06-08

Kezdjük azzal hogy az autónak 3 féltengely gumi harangja ki volt szakadva. Bal oldalon külső belső, jobb oldalon csak a belső. Emellett piros rugók voltak a kocsi alatt, amik legalább 5-6 cm-t ültették az autót. Veszélyes élet ez egy olajteknőnek...
A megoldás: féltengely gumiharangok cseréje, balos külső féltengely csukló csere (kattogott), és futómű felújítás.
Kapott 4 új gátlót (Magneti Marelli), H&R rugókat (hála ezeknek kb 3 centit magasabb lett), két felső lengőkart előre (TRW), 4 toronycsapágyat, 4 lengéscsillapító porvédő+ütközőt, előre 2 új stab pálcát. Meg egy új ablakmosó szivattyút.

>> SzervizKristyon // Alfa 156 SW 1.9 JTDm // 2019-03-21

Jobb oldali féltengely csillagot cseréltem a gumiharangal együtt. Kicsit úgy néz ki mintha beázott volna. Az egyik görgő volt berágódva. Alatta némi rozsda, meg a gumiharangon mutatkoztak az öregedés nyomai, de nem volt kiszakadva, még is szórta a zsírt. Elég kevéske is maradt benne és folyós állagú. Szerelés közben feltűnt, hogy a felső lengőkar szilentjei nagyon szorulnak, így ezeket is újra zsíroztam. Képet sajna nem sokat csináltam mert szorított az idő...

>> Szervizjohnsmithbmx // Alfa 156 SW 2.4 JTD 20V // 2019-01-29

Hiába volt cserélve a csillag, mivel a pohár kopik. November végén már megrendeltem a tengelyt, de csak mostanra sikerült időpontot szerezni a cserére.
- GSP jobbos komplett féltengely: 25 000 Ft + posta
- szerelés és futómű átvizsgálás: 23 000 Ft

>> Szervizjohnsmithbmx // Alfa 156 SW 2.4 JTD 20V // 2018-06-02

A motortálcában állt egy kis olaj és annak vizsgálatakor vettem észre, hogy szakadt a féltengely porvédő.
Ha már mindkettőt cserélem akkor kicseréltem a csillagot is mert kicsit már érezhető volt a rázás is.

A téli kerekek cseréjekor vettem észre egy kb. 1 cm-es hasítást a bal belső féltengely porvédőn amin keresztül a zsír szépen utat talált magának beborítva ezzel a váltót és környezetét...utólag belegondolva lehet ez okozta az enyhe, gyorsításkori remegést...
A csere jó alap volt arra, hogy némileg fejlesszem a szerszámkészletemet beszereztem egy bilincsfogót, körmös csapágylehúzót illetve csináltattam a cégnél egy célszerszámot a gyári mintára amivel a féltengely véganya le és felszerelése légkulcs használata nélkül megoldható.
A kiszerelés aránylag gyorsan ment azonban a belső csillag nem akart lejönni, flex lett a megoldás így lett egy terven felüli rohanás a bárdiba szerencsére polcon volt elég baráti áron. A könnyebb összeszerelés végett a féltengely ment éjszakára a fagyasztóba a csillag meg a radiátorra aminek köszönhetően az összerakás már könnyen ment, Tutela Star 700 zsírral összeraktam ámde a porvédő bilincse is feladta a leckét mert a noname fogó nem bírt vele így külső segítséget kellett igénybe vennem (megvan a következő szerszám projekt).
Terven felül kicseréltem még az alsó gömbtámaszt is mert a porvédőjét sikerült kivágnom szerencsére ez volt itthon polcon még régebbről. Ez se ment egyszerűen mivel a gyári gömbfej szegecselt így ismét flexelés lett a vége.
Minden csavart a gyári nyomatékkal húztam le a féltengely anyánál még szögmérő is kellett amiben az idén beszerzett gyári (sajnos holland nyelvű) szerviz cd volt a segítségemre.

>> Szervizszeruuu // Alfa 146 1.9jtd // 2018-05-23

Már az autó megvételénél tudtam, hogy a jobbos féltengely csukló cserés, ez készen is lett a mai napra. Plusz bal oldalt kicserélte még nekem grátiszba a porvédőt szintúgy a féltengely csuklón. Remélem bírni fogják egy ideig.

>> SzervizAngelo // Alfa 159 1.9 Jtdm // 2017-08-27

Már sokadszorra tér vissza egy oldal irányú erős remegés. Zé mester megoldotta a problémát,és a jobb oldali féltengely cserélve lett.Mivel csak gyári alfa féltengely volt készleten,így kicsit simogattam Angelo lelkét és a gyári alkatrész mellett döntöttem.
Semmi remegés,csak siklás :)