Blog >> hifi

>> Tuning és extraSeriff // Alfa 156 2.4 Mjet 20V // 2013-05-06

Két délután alatt 85%-ban készen lettünk a frissen vásárolt, illetve a korábban beszerzett/GTV-ből átemelt (ti. a fejegység onnan van) komponensek beszerelésével.

Aki a gyárban a műanyagborítások és az ezeket rögzítő bolhák szakszerű elhelyezéséért volt felelős, hevesen csuklott a hétvégén.

Bekábeleztük a kocsit, ehhez ugye előtte szétkaptuk, ahogy illik. Kka cartárs tippjét követve a tűzfal vezetőoldali felénél vezettük be a tápkábelt. Ezúton is köszönöm a tippet, a leírás alapján könnyebb volt :)

Ami még hátravan: első ajtóborítások vissza, első hangváltós szett szakszerű elhelyezése, különös tekintettel a "csipogóra", ami nem tökéletesen passzol a neki szánt helyre. Faragni a gyári műanyagból nem akarok és nem is fogok, így marad a ragasztásos rögzítés az elem hátsó felére.

A próbahallgatás nagyon meggyőző volt, még a rendszer 20-25%-os terheltsége mellett is. Love it. Megérte a befektett energiát úgí érzem.

Külön öröm, hogy az anno egyedileg a 145-ösömbe (de jó kis kocsi volt, nagyon szerettem) építtetett mélyláda pontosan passzol az 56 SW hátsó ülésének dőléséhez, mely ezek szerint ha nem is fokpercre, de fokra megegyezik a 145-ös hátsó ülésének dőlésével, juhú.

>> Tuning és extraSeriff // Alfa 156 2.4 Mjet 20V // 2013-05-03

Hirtelen ötlettől vezérelve hétvégén bekábelezzük az SW-t, kicseréljük a gyári - kiváló minőségű - hangszórókat, belepróbáljuk a garázsban pihenő Audison SRx4 erősítőt, illetve a 2 mélyláda egyike is helyet foglal a csomagtartóban ha minden igaz.

Zselé cartárs ajánlására, aki korábban autóhifiben utazott, Audio System MX165 Plus szett, illetve MXC 165 koaxális páros kerül be.
Az erősítőt még BeeGee-től vételeztem, a GT-je eladása után.
A mélysugárzók DLD, illetve ha jól emlékszem MacAudio márkájúak.

Hogy a rendszer pontosan hogyan fog összeállni, illetve, hogy mit hajt majd az erősítő és mit nem, az holnap fog kiderülni :)

>> Tuning és extraStef // Alfa 156 1.6 TS Progression // 2013-04-18

Megérkezve a Paradoxhoz egyeztettük, illetve pontosítottuk az elképzelésem. Első körben módosítani kellett a fejegység mini-iso csatlakozóinak kiosztását, mivel bekapcsoláskor egyből a "phone mute" felirat fogadott. A fejegységhez csatlakozó mikrofon rögzítésre került a visszapillantó tükör alá. Ezután kicsit "reszelni" kellett a Becker műanyag peremén, hogy beférjen a középkonzol rádiókeretébe :)
Leellenőrizték a már meglévő tápkábelt, és megállapították, hogy ezt jobb lesz lecserélni valami vastagabbra. A vastag tápkábel behúzása nem kis feladat, de mindenképp megérte. Ezután jött a kárpitok, burkolatok leszedése. A baloldalon a tápkábel és a kapcsolószál, jobboldalon pedig az rca kábel, hangszórókábel és cd tár kábelek lettek elvezetve. A cd tárat végül nem a csomagtartóban helyeztük el, hanem a jobb első ülés alatt találtunk neki jó helyet. Közben bekerült a csomagtartóba az erősítő is egy Audison SR4 személyében. Ez a hátsó ülés támlájára lett felfúrva egy kárpitozott mdf lapra. Bár a Becker fejegységen van sub kimenet, az aktív mélyládámon sajnos nem volt állítható hangváltó, ezért a szakik "passzívosították", és az erősítő 3-as és 4-es csatornájára hídba kötötték be a mélynyomót.
Menet közben úgy döntöttem, hogy ha már ennyire szét van szedve az autó, célszerű lenne az első hangszórókat is most kicserélni valami komolyabbra. A komolyabb hangszóró végül az Alpine SPG-17CS komponens szettje lett, nem kis változást hozva a hangminőségben.
Ezután már csak vissza kellett tenni a kárpitokat és burkolatokat, hogy végül jöhessen a hangolás.
Leírva nem tűnik nagy munkának, de bizony reggel 9-től este 7-ig dolgoztak a fiúk az autón!
Az igazsághoz tartozik, hogy az erősítő felfogatásakor történt egy kis "malőr", ami hazafelé, illetve másnap nem kis kellemetlenséget okozott, de végül nagyon korrekt módon rendeződött az ügy.
A hangzás még nem végleges. Az első hangszórószettnek és a kábeleknek is még járatódniuk kell pár órát, és a jövőben lehet hogy némi bitumenes csillapítás is be fog kerülni az ajtókba... :)
Azért már az eddigi hangzással is nagyon elégedett vagyok. Megérte!

(képek a kész állapotról a 3. részben...)

>> Tuning és extraStef // Alfa 156 1.6 TS Progression // 2013-04-16

Tulajdonképpen volt egy elég jó fejegységem az autóban egy Pioneer DEH-3300R személyében. Igaz öregecske volt már és a potmétere néha le-leragadt. Néha recsegett, a rádióállomásokat elég nehezen fogta, de azért nagyon szerettem. Annak idején vettem hozzá egy mélyládát, amit egy nagyon kedves barátom, Kovács Zsolt készített nekem, saját készítésű erősítővel egyben. A név talán ismerős lehet a Humma versenyekre járóknak még a 2004 körüli időkből, mikor évekig sorra nyerte a Pro Unlimited kategóriát, saját építésű Citroen Xsarájával. Bár más kiegészítőm nem volt, így a gyári hangszórókkal együtt, erősítő nélkül is szépen szólt a "rendszer".
Aztán előbújt a kisördög: jó lenne valami új, ami nem recseg, jó a tuner része, és persze a gyári hangszórók is lehetnének jobbak...
A fejegység helyére szóba se jöhetettek a mostani csilli-villi pirgő-pörgő, színes szagos kijelzők. Valami szolídat kerestem, ami lehetőleg tud USB-ről is játszani. Végül 2 versenyző maradt. Egy régebbi Pio csúcsmodell, és a jelenlegi egyik csúcs Kenwood egység. Aztán egy hirdetésben megtaláltam álmaim fejegységét: egy Becker Grand Prix-t! Pontosan olyan volt, és azt tudta amit szerettem volna. Kivéve az USB-t, de mellette szólt, hogy adtak hozzá egy mp3-as lemezeket is lejátszó Becker Silverstone CD váltót. Mindezt mondhatni gyanúsan aprópénzért. Mint kiderült, az eladónak nem volt meg a kódkártyája, ezért kipróbálni sem tudta a készülékeket, úgy ahogy volt eladta. Én közben lekértem a készülék sorozatszámát, és egy lengyel fórumon, nagyon kedves emberek 5 percen belül megadták a kódot! :) Ingyen és bérmentve. Csak úgy. Kedvesek nem? A kód birtokában végülis megvettem a szettet, ami legnagyobb meglepetésemre gyári bontatlan csomagolásban érkezett, minden egyéb tartozékával együtt! Wowwwww! :)
Már csak a beszerelést kellett megoldanom. Erre a Paradox Autóhifit választottam, hiszen nincsenek annyira messze tőlem, és a marketingjük is elég jónak tűnt. Mire egyeztettünk egy időpontot a beépítésre, addig rendeltem egy cd tár vezérlő kábelt az e-bayről. Szokás szerint pár nap alatt az is megérkezett.
Arra gondoltam, ha már van egy ilyen szuper 4x18 wattos RMS fejegységem, illene hozzá valami jó kis erősítő. A választásom az Audison SR4-re esett. Legyen ez is olasz, na meg eddig csak jókat hallottam a márkáról. Természetesen ehhez már külön tápkábelt és RCA kábeleket javasoltak a szakik és ajánlották, hogy legalább az első ajtóban levő komponens szettet is jobb lenne kicserélni valami komolyabbra. Természetesen ehhez is új hangszórókábelek kellenek. A szóba jöhetőek közül az Alpine SPG-17CS komponens szettjét találtam minőségben és árban is elfogadhatónak, bár a hangszórócserét szerettem volna egy későbbi időpontra halasztani. Egyedül a mélyláda maradt volna a régi, dehát ehhez amúgy is ragaszkodtam. A projekt tehát egyre csak hízott és hízott, de tudtam, hogy a végén nagyon szépen fog majd szólni a zene... (folyt. köv)

>> Tuning és extraGT Ɨ|ѯ // Alfa 155 Q4 2.0i 16V Turbo // 2012-10-18

Beszereltem a fejegységet és végre eltűnt a vezetékköteg:-)Megjött ma a plexipár is a kondihoz, új, hihetetlen, de van....stabilan fogja mostmár az elektromos erőművet.A csomagtartóba befaragtam egy kapcsolót a világításhoz, illetve ( THX )Marklar155, kapott 1 hibátlan kalaptartó filctakarót is a csomagtér nem beszélve a bolhák pótlásáról.Megjött a turbo nyomásmérőműszer is ( Cartron kft .) premium minőség, a helyét már kinéztem, befaragni művészet lesz..:-)

 
>> Tuning és extraSanyiJTD // Alfa 156 2.4 JTD 10V // 2012-10-14

Sikerült egy újabb hiányzó komponenst beszerezni a "Hifi projecthez" .

Vagyis lényegében már csak ez hiányzott,minden mást megörökölt a FIAT-ból.

Egy Infinity mélynyomóval(MADE IN USA) támogatom meg a hátul ülőket egy kis masszázsra. :)

Réges-régen már volt ilyen nyomóm, tetszett, most nagyon jó áron hozzá tudtam jutni.

Zárt ládám volt itthon, még az X--ion doboza volt, abba bele is raktam.
Egy zárt 28L-es ládáról van szó.

300W RMS-t tud a hangszóró, ez bőven elég lesz, nem akarok már "falat bontani"...

És ,hogy miből fog állni ez az egész?

-Varta 74 Ah-s akkumulátor

-Phoenix Gold 25mm2-es táp kábelek

-Neotech KHS-321-es RCA /kígyóbőrözve/

-Pioneer DEH-P88RS fejegység

-Audio System Twister F2 280 erősítő

-Audio System Radion 165 komponens szett

-Infinity Reference mélynyomó, zárt ládában

A héten szeretném behúzni a kábeleket!

 
>> Tuning és extraGT Ɨ|ѯ // Alfa 155 Q4 2.0i 16V Turbo // 2012-10-06

Rögzítettem, csatlakoztattam mindenkit mindennel a mai napon, már csak a fejegység bekötés van hátra és röffenhet a cucc.

 
>> Tuning és extraGT Ɨ|ѯ // Alfa 155 Q4 2.0i 16V Turbo // 2012-09-26

Ha hifi ha nem, ma csatlakozók és sarucserék voltak.A bekábelezett aranyozott és ezüstözött hangszórókábeleknek ( már bent voltak ) gyártottam ISO csatikat érintkezőkkel, thx Elektrotech Kft:-).A jó öreg akksisarukat kicseréltem aranyozott, védőplexivel ellátott sarukra, a láda meg kapott 1 kis krómpálcás védelmet a rács fölé.Alakul...:-)

 
>> Tuning és extraGT Ɨ|ѯ // Alfa 155 Q4 2.0i 16V Turbo // 2012-09-22

Magnat Bull Power 2200 erőlködó és egy Magnat Power Bull 3000-es mélynyomós doboz került ma be a csomagtartóba.
A kábelezés adott volt ezért tettem be csak, hogy egy kis mély majd masszírozzon hátulról.
Még kap egy Toxic 1F-os kondit és összeáll a mjúzik rész:-)Csatlakozók, egyebek még úton.

 
>> Tuning és extraBence // Alfa 147 1.6 TS 105 LE // 2011-12-06

Gyárilag 6 hangszóró volt az autóban, hátulról hiányzott az ajtókból a két kicsi. Ez is megoldódott, bekerült 2 magassugárzó hátra. 5000 + 3000 munkadíj