Mutasd

>> Szerviz2024-01-12

Költözés miatt kissé sajnos kitolódott az olajcsere ciklus 11500 km lett a szokott 10 helyett. Kárpótlásul az új lakhelyen felderített szerelő megcsinálta a komplett nagyszervízt, szíjjak, szűrők, olajak, vezérlés, vízpumpa. A srác jó választásnak tűnik, alapvetően Saabokra specializálódott, azok meg rokonfajtát képviselnek, a beszélgetésünk alapján ért a típushoz. Említette, hogy az önindítóm gyengélkedik, sajnos ezt magam is megerősíthetem, hamarosan sorra kerül

>> Szerviz2022-12-19

A tolatóradarom nedves időben köszöni szépen de nem akar működni, szárazság idején kiválóan. A javítási metódusból az a rész nem tetszett, hogy le kell szedni érte a lökhárítót, de végül, és főleg utólag nem mondanám drámásnak a műveletet. Hétvégén nekiugrottam, csomagtartó oldalzsebek bontásával kell kezdeni, majd a két hátsólámpa csavarjai. amelyikből a két belső... na azért ott nem volt természetes a mosolyom. A lámpák alatt van két nagyobb torx, a lökös végénkét oldalt alul felül 1-1 philips csavar, plusz a dobvédőlemezben 2-2 csavar. És a lökhárító lent is van. Innen gyerekjáték a csere. A hibás szenzor megtalálásától tartottam, de az is piskóta. Kikapcsolt motornál, és bekapcsolt tolatóradarnál füllel közelhajolva az érzékelőkhöz a jók kattognak, a rossz kussol. A visszaépítés igazán könnyen ment. A munkálatokhoz nagy segítség volt egy informatív videós csatorna, ahol elég sok egyéb alfás tartalom is elérhető, más típusokhoz is, jellemző hibajalenségek megszüntetéséhez. Merem ajánlani!
https://www.youtube.com/@arcgarage

Balkézről megvolt a helyzetjelző csere, bár nyele továbbra sincs az izzónak, és végre találtam jó ablaktörlőket (Magneti Marelli).

>> Szerviz2022-11-23

Kiégett az index izzóm bal elől. Kicseréltem, viszonylag gyorsan, rutinfeladat. A hibajel megmaradt. Mit ad isten, elment mellette a helyzetjelzőm. Mit nekem az, gondoltam kicserélem, az is megy rutinból. AZ olasz tudja, hogy mélyre kell nyúlni, és adott nyelet az izzóhoz, haesetleg az ember nem rendelkezik olyan újakkel mint E.T. a földönkívüli. Megfogjuk a kis fület fordít húz, a szerkezet klattyan és kijön. A nyél. Az izzó meg bent vigyorog. Az arcomon regöldülő könnycsepp sós léte ellenére fagy a lökhárítóra, gyermekbarát szitkozódásba fogok, majd önmarcangolásba, biztos rossz irányba mozdítottam, túl erősen toltam, húztam. Nézzük meg a másik oldalt, ott hogy van, vegyük ki azt, és nézzük meg... Óvatos, pihepuha, apró mozdulatokkal, finom, precíz bánásmóddal szakadt bele a másik oldali nyél is. Korhatáros káromkodás, macsakazabálóku**aanyja vizhangzik vissza a panelekről, miközben a csapat varjú felreppen. Vert hadként távozok. Alfa-Laczkó 2-0.

 
>> Szerviz2022-10-19

Az autó eleddig egészen második soros járműként üzemelt, aminek nyomán 2-3 hetente lett beindítva és inkább a hétvégi autópályázáok, és a családi nyaralások lettek a játszóterei. Sajnos ez magával hozza, hogy kevesebb a használat, az olajcserét nem is a km hanem a kor indokolja, illetve az első fékem befogva tud maradni pár kilométeren keresztül, amíg a rozsda el nem engedi. Olajcserére, fékfelújításra illetve jobb felső lengőkar cserére vittem Tamáshoz Jobbágyiba (ex alfa tulajdonos szerelő). A lengőkar kottyant, de mint kiderült törött is volt :S. Az autó a szűrőkön olajon túl kapott egy klímafeltöltést is grátiszba. A tolatóradarom jelenleg jó, arra nem tudtunk ránézni, de winter is coming... és akkor az egyik érzékelő vizet kap(hat)... foglalkozni kell vele.

 
>> Szerviz2022-08-16

Ismét leereszkedett egy hátsó ablakom, ezúttal a jobb oldali. Hál isten, vagy sajnos már van rutinom a dologban, az egyik cartársunk leírása alapján flottul megy a csere. Annyi eltéréssel, hogy én bátran feltekertetem az ablakot a végén, és a helyére ugrik minden. eddig 2-ből kettő volt a sikerarány. 1 óra alatt megvan a szerkezetcsere

>> Szerviz2021-03-06

Elérekezett a műszaki vizsga ideje, amire ráfűztem az olaj és szűrők cseréjét, meg egy átvizsgálást. A kocsi csont nélkül átment, A szerelőm viszont megküzdött a haspajzzsal, a csavarok belerozsdásodtak a menetbe. Hál isten a rozsda felületi, de lassan foglalkozni kell vele.

 
>> Tuning és extra2020-12-30

Karácsonyra páromtól kaptam egy Gateway bluetooth egységet. Sajnos a vas nem rendelkezett eddig telefonkihangosítási opccióval. Sikerült megamnak beépíteni a cdtár helyére csatlakozik, a kábeleket pedig szépen elvittem a műszerfal zegzugaiban. usb+sdkártyával is működik ki is hangosít, kormányról vezérelhető, teljesen szuper. Megjavítottam a csillárkapcsolót is, csak egy kis tisztgatás kellett neki. Működik a csomagtérnyitás és a parkradar ki-be.

 
>> Tuning és extra2020-08-11

Jártunk ma Manky-nál, kapott a gép egy EGR falazást prevencióként, illetve egy szolid írást. A hangolás jól sikerült, koromból nincs sok, viszont harap a vas mint a tanyasi kutya.
A lovak számát 180+-ra saccoltuk, a motor állapota pedig kifejezetten jó (a műszer alapján). Van esély, hogy eddig 136 lóval gazdálkodtam, mivel belga volt alfi, és ott van valami korlát. Mindenesetre szignifikáns a különbség. :D:D:D, hogy miért nem ezzel kezdtem??? nem is értem...
Reggel még kapott egy klímatöltést, mert volt némi hiány.

>> Autóápolás2020-08-04

A tavalyi kutyatámadást még nem volt alkalmam orvosolni, sajnos a tél, a covid, majd a felgyülemlett ügyfelek megakadályozták, hogy eljussak a fényezőhöz.
Idő közben a ház előtt több parkolási kár keletkezett a kocsin. Elkeserítő, ahogy az emberek más és saját járműveivel bánnak, illetve, hogy mennyire nem vállalják a felelősséget. (össz-vissz egy cetlit kaptam 3 sérülésből, és mivel ez az egy becsületes ember volt, vele nem, már csak azért se fogom kifizettetni a költségeimet).
Egy baráti összejövetelen ajánlottak egy Diósdi autó kozmetikát, tegnap elvittem megmutatni, a szaki nézte, hümmögött, mondta hogy csinálna egy próbát, mire észbe kaptam már csinálta is. Igazán szép munkát végzett, noha nem lett tökéletes, de 90% -os javulást elért. A művelet elemenként 8000 lett volna, de megalkudtunk 30k-ban.
Hasonló problémával forduljatok hozzá bizalommal. Diósd, minigsm mögött. A korábbi fotón látszik honnan hová jutott el az autó esztétikája.
Az autó amúgy öngyógyulásba fogott, a plafonon lévő kapcsolótábla gondolt egyet és működik...

>> Szerviz2020-02-22

Második autóként használom a gépet, szinte hobby célra, mert a cégest nem sajnálom, plusz nem én tankolom, őt meg a városban nem nyírom, ha egy mód van rá. Sajnos a hideg tél és a ritkább használat együtt megtették a hatásukat, az akku beadta a kulcsot. Mivel tapasztaltam némi nehéz indulást is, illetve mintha kicsit darabosabban járt volna a motor az első pár másodpercben, gondoltam átnézetem a szektort, de ha már szerelőnél van akkor olajcsere is éppen aktuális lehet. Szóval szerelőm bemérte a porlasztókat, az izzítógyertyákat, töltést, és az akkut is. Minden rendben volt, leszámítva. hogy az aksi csak 65 Ah-s volt, és valószínűleg zárlatos, mivel egyszer csak a szerelőnél is megadta magát, egyik percről a másikra szinte.
A végeredmény, egy 77 Ah akku lett, egy komplett olaj , olajszűrő, levegőszűrő, üzemanyagszűrő, pollenszűrő csere, és a tudat, hogy a fúvókák dízelbajai minket nem érintenek.