jancsi - főkép
>> SzervizAlfa 146 1.4 TS // 2014-07-07

Cuccok megjöttek, gondoltam nekiállok magam. Hát nem jött össze, főtengely szíjtárcsa csavarjaival nem bírtam, de legalább tudom, hogy a hosszbordás szíj által hajtott egységek tengelyei nem lógnak, nem szorulnak. Szíjat visszaimádkoztam, aztán a szervizre bíztam.
Cserélve lettek:
- Gates vezérműszíj
- Ruville feszítő és vezetőgörgő
- Starline vízpumpa
- Ricambi Originali (Made in Italy) vezérlésmódosító (bocs, de olyan jó volt kiírni ilyen hosszan :D )
- 8 db Champion gyertya
Remélem többé nincs dízelhang. És most nyugi van egy ideig. De hogy ne ússzam meg ennyiből, tegnap előtt sikerült néhány úton hagyott fadarab miatt a fél kipufogó rendszert leszakítanom, a katalizátor utáni dob még megúszta, onnantól kezdve nincs fönt semmi :D Holnap megyek az új, gyárival egyező (katalizátor utáni) rendszerért. Ezt amúgy se szerettem mióta megvan a kocsi, mert a "sport" dob miatt picit hangos a fejemnek tartós 4000 feletti fordulat. Erre egy off autóban jöttem rá, hogy mennyivel jobb, amikor a halk zene is hangos, mert nem üvölt a kocsi.

>> EseményAlfa 146 1.4 TS // 2014-06-23

Holnap után lesz 4. hónapja nálam az autó, de vezérlés még nem volt cserélve. Előző gazdi szerint 20k km-es, jobban ránézve lehet, hogy igaz is, de viszont valamelyik görgő csapágya már szép halkan, de szól. Vezérlésmódosító pedig néha-néha dízellé varázsolja a benzinesemet indításkor (az a jellegzetes meghalni készülő vez.mód hang :) ).
Amúgy is cseréltem volna, az a biztos, de így sűrgetővé vált, az alkatrészeket meg is rendeltem Erhardtól (szíj, görgők, vízpumpa, vezmód). Azt, hogy melyikből mit küld rábíztam, egyik márkához sem ragaszkodom, szart meg úgyse küld :)
Az új szelepfedél tömítés ott pislog a csomagtartóban, 8 db új Champion gyertya társaságában amik a vezérléssel együtt kerülnek cserére, majd amelyik nap ráérek.

>> SzervizAlfa 146 1.4 TS // 2014-06-12

Még júni 7-én, a Krisztánál tartott nyárköszöntő tali előtt kicseréltem a hátsó tárcsákat és betéteket. Nem voltak vészesen lekopva, de kicsit megégtek, és menet közben (nem csak fékezésnél) nyikorogtak, ami engem kurvára zavart, pedig a fékerő nem is gyengült. A bal hátsó tiszta szopás volt, kalapáccsal vertük le a tárcsát az agyról, a féknyereg dugattyúja sem akart visszamenni a helyére. A jobb hátsó tárcsa meg simán leesett magától, és a dugattyút is kézzel visszanyomtuk. Légtelenítés után még a kézifék kötelet is kicseréltem. Ennyi meló elég is volt póló nélkül a tűző napon, szénné is égett a hátunk, így be is fejeztük a szerelést.
A lambda szondát és a váltó olajat ma cseréltettem szervízben. A szondával nem akartam otthon szívni, úgy voltam vele, hogy szopjon a szervíz, ne én, de aztán könnyen adta magát. A váltó szebben, puhábban jár, könnyebben váltható a hátramenet, a kipufogó pedig nem okádja a benzinszagot. További tapasztalataimat majd megírom, ma megjött az OBD2->USB kábelem, a napokban jön a 3 tűs kábel ami OBD2-re alakít át és akkor a műszerfal sem fog úgy kinézni mint egy karácsonyfa... :D

>> SzervizAlfa 146 1.4 TS // 2014-06-06

Hátsó féktárcsák, -betétek kuka, szarrákoptak, kézifék kötelek kuka, nem lehet beállítani rendesen hogy fogjon faszán, de kiengedve ne fogja a kereket, fékolaj kuka, levegős a rendszer és ráadásként sikerült állatkodós kedvemben felforralni párszor, aztán volt hoppá...
Ezenkívül lambdaszonda kuka, vettem új gyári Bosch-t, okádja a kipuff a benzinszagot, és az 1.4-em fogyasztását egy 2.0 se biztos, hogy megirigyelné, meg még másik nyolc ok ami a halálára utal... Vettem váltóolajat (szarnak pofon), mikor megtudtam, hogy a szinkrongyűrűk, hüvelyek stb milyen árban vannak úgy voltam vele most erre futja. Ajánlottak egy Xado adalékot, ami állítólag jó a kopott váltóhoz, meg is vettem (szarnak mégegy pofon). Lehet, hogy olajcsere előtt a házat ki is pucolom. Igazából egy korának megfelelő váltóm van, csak a kurva maximalizmus... Nehezen veszi a hátramenetet, néha kuplung fel, majd újra ki, és zavar hogy 40-50nél visszaváltásnál lassan szinkronizál a kettes (vagy néha 40-50 felváltás kettőbe :D ) és a kulissza is kopott kicsit + elfáradt az egyik tartóbak.

Ezek holnap kerülnek itthol cserére, ezeken kívül vettem Champion gyertyaszettet, mert olcsó volt, az enyémekben meg már úgyis nagy a hézag, és vettem egy szelepfedél tömítést. Ezeket majd vezérléssel, vízpumpával és vez.móddal együtt cserélem valamikor a hónap vége fele és akkor jó ideig nem kell a kocsihoz nyúlni... csak apróságok :)

A cuccokat Fehérvárról hoztam az Albaalkatrésztől. Felmentem érte, mert a keddi futár késő lett volna nekem, most lesz időm szerelni. Odafele sikerült egy 10ezres csekket begyűjtenem "kézben tartott telefon" miatt. Őszintén? Kurvára megérdemeltem, mert én is köpködök ha mást látok telefonálni ha vezet...

A cuccok árára tételesen nem emlékszem, összesen 82.500 ft.

>> SzervizAlfa 146 1.4 TS // 2014-05-23

2 led égett a sokból, a foglalatok szarok voltak, nem is kaptam bele valót, de már a helyük is kopott volt, így bele forraszttattam a ledeket, megfelelő ellenállással persze, hogy ne haljanak ki 1 év alatt. Így ha minden fasza akkor örök élet a világítás, de hogy egyedi legyen, kértem kék színű ledeket. Hát kurva jól néz ki :D Igaz picit láthatóan gyengébb a fénye mint gyárilag volt, de nagyon jól néz ki. Csak bosszant hogy a filléres alkatrészekért és a 15-20 perc munkáért legomboltak 6 ezer pénzt :(
Ez van most. Legközelebb a középkonzol ledjeit cserélem, mert abból is kiégett néhány, és hogy egyforma legyen, oda is kékeket rakok. Utána a tükörállító és az ablakemelő kapcsolóhoz kellene kék led, kell 2 légbeömlő és teljesen újjá is lesz varázsolva a beltér :)

>> SzervizAlfa 146 1.4 TS // 2014-05-21

Beállítottam az utastérben a kézifék kar alatti hosszú anyával. Nem lassul az autó még így sem, lejtőn gyorsul, de végre tudok farolni a száraz aszfalton is :D Majd holnap ráemelek a kocsi hátuljára, hogy elfordul e a kerék szépen. Ha nem akkor sajnos engednem kell rajta.

>> EseményAlfa 146 1.4 TS // 2014-05-13

Sikeres műszaki vizsga, 2 évre megkaptam :)
Persze nem csont nélkül. Kéziféken kellett állítani, egyik oldal előbb fogott, és majd állítsam be a fényszóróimat. Majd búra polírozás után... De viszont dicsérték a CO kibocsájtást, hogy milyen jó értéket hozott.

>> SzervizAlfa 146 1.4 TS // 2014-05-12

Direkt írtam idézőjelbe :/
Több mint egy hete ott volt 2 liter szervóolaj a csomagtartóban, végre eljutottam odáig, hogy csere. Muszáj volt, mert néha hideg reggeleken volt olyan, hogy nehezen indult meg a kormány indítás után, és utána is fél percig darabosan mozgott. Azért kettő litert vettem (1,1 liter a kapacitás), mert így ki is "öblítem" a rendszert a lerakódásoktól valamennyire.
Persze nem volt minden olyan egyszerű, mint én hittem. A szervóolaj hűtőcső (vízhűtő mögött van) csövét akartam lehúzni, hogy majd ott kifolyatom az olajat (vagy inkább iszapot), de bilincs szanaszét volt rohadva, rozsdásodva. Csomagtartóban találtam egy méretre passzoló bilincset, de amikor a fent lévőt megpróbáltam meglazítani, elforgott a csavarhúzó feje a csavarban a rozsda miatt. Szerszám persze nem volt hogy levágjam, így a kiegyenlítő tartályból szívtam le az olajat amennyit tudtam. Persze ott max. 1 deci jött ki egyszerre, így minden "szívás" után rátöltöttem annyit, hogy ne szívhasson levegőt a rendszer, majd megjárattam járó motorral és kormányzással, aztán megint leszívás. Ezért írtam idézőjelek közé a cserét. Így csak a bent lévő olajsár egy része jött ki új olajjal higítva, és bent is maradt új olajjal kevert olajsár. Igénytelen munka :( Nem is marad így sokáig. Kiváncsi leszek az eredményre a következő reggeli hideg indításnál.

A költségem a 2 liter olaj: 3.500 ft

>> SzervizAlfa 146 1.4 TS // 2014-05-11

Jó ideje már - főleg hidegen - ingadozott az alapjárat. Általában +/- 100 rpm-et, ami végülis zavarni zavart, de ami miatt végleg megelégeltem az az, hogy üzemmeleg motornál 2000-ig ment az alapjárat az utóbbi napokban alkalmanként. Volt gyertya tisztítás, ez csak a hidegen rángatva gyorsulást oldotta meg, az alapjárat ingadozást nem tudtam hogy pillangószelep állítómotor hibának/koszolódásnak tudjam be, vagy légtömegmérőnek. Reggeli hidegben a legerősebb az ingadozás, így reggel mikor lementem azzal kezdtem, hogy motorháztető fel, lmm csatlakozó le, majd indítás. Persze injektor lámpa kigyulladt, de atom merev volt az alapjáratom. Meg is lett a bűnös, hát szedjük ki az lmm-t. Persze Bosch-ék mivel mással szerelték volna őket, ha nem biztonsági lyukas torx-al. A feltalálójának az édesanyja biztos sokat csuklott ma délelőtt, de végül (miután három boltból küldtek el, hogy ilyen szerszámot nem kapni sehol, azért ilyen csavarral szerelték, hogy ne tudjak belenyúlni) szereztem kulcsot, lmm ki, majd egy mindenszirszart oldó spayvel fújkodtam az érzékelő lapkát. Az ottmaradt folyadékot kifújtam, hagytam hogy a maradék elpárologjon, majd visszarakás.
Azóta üzemmeleg, és jéghideg motorral is stabil az alapjárat. Pacsi magamnak :D
Mondjuk az lmm kábele a csati előtt szigszalagozva van ami nagyon nem tetszik, hamarosan orvosolva lesz... A tisztítás után 4 vagy 5. indítás előtt (mindig megvárom gyújtás ráadás után, hogy az injektor lámpa kialudjon), injektor lámpa kialudt, majd újra kigyulladt. Persze motor indítás után kialudt egyből. Azóta se csinálta.
A lényeg, hogy most jó minden, és így műszaki előtt nem kellett még kivágnom 30 rugót egy másik lmm-ért.

update: Se hidegen, se melegen nem ingadozik az alapjárat, viszont megint felkúszott egyszer 1500 fölé. Talán alapjárati motor...

>> SzervizAlfa 146 1.4 TS // 2014-05-09

Mivel egy ideje mászkált hidegen-melegen az alapjáratom, és hidegen kicsit rángatva gyorsult az autó, kiszedtem a gyertyákat, hogy megpucoljam őket. Persze, hogy ne legyen minden fasza, a trafósor három rögzítőcsavarjából a bal oldalinál el volt a lemez törve, így a csavar nem fogta a trafósort (a másik kettő persze fogta annyira, hogy minimális lógása se volt neki). Ez után pedig jött a fekete leves, 4-es henger gyertyái olajban úsztak.
A gyertyák gyáriak egyébként, igazat mondott ebben is az előző gazdája. Lerakódás csak minimális, drótkefével fényesre pucoltam, a hézagok a nagy gyertyáknál 0.9-0.95 mm, a kis gyertyáknál 0.65-0.7 mm. Cserére most nincs della, most lesz műszaki, összeraktam így megtisztítva, a hidegen rángatós gyorsulás megszűnt, de az alapjárat ingadozás nem. Ez ügyben ki is zártam a gyertyákat miután ma délelőtt több piros lámpánál is 2000 volt az alapjárat. Majd valamelyik nap ránézek a légt.mérőre és a pillangószelep állítómotorjára.
Az olajfolyást pedig csak a szelepfedél tömítés cseréje oldja meg, amit a jövő hónapban vezérléssel együtt cserélek. Vez.módosítóhoz úgyis le kell szedni a szelepfedelet... Ha pedig addig nem szűnik meg az alapjárat mászkálás, akkor beújítok egy szívósor tömítést is.
A gyertyáim pedig remélem elmennek még néhány hónapig...

ui: mivel egy fos telefonom van, csak trágár szavakat érdemel a kép minősége amit kèszít, ezért egy darabig nem nagyon lesznek képek.