Kristyon - főkép
>> SzervizAlfa Giulietta 2.0 JTDm Sportiva TCT // 2021-02-12

Tegnap megérkezett az új akksi, még feldobtam töltőre, kíméletesen legyen teljesen feltöltve (Kb. félig volt töltve). Reggel ki is cseréltem, indult is könnyedén, de hirtelen úgy televágta magát mindenféle hibával, és törölni sem engedte, hogy inkább nem indultam el vele. Később ránéztem még mindíg ugyan úgy tele volt hibakóddal, kicsit megmozgattam előre hátra, és már elkezdtek fogyni a figyelmeztetések. Ezek után megint pihentettem egy fél órácskát, utána indításnál már semilyen hibalámpa nem maradt égve. Dátumot órát mindent szépen beállított, egyedül az anyósoldali lágzsákot kellett visszakapcsolni, ja meg persze a napiszámláló nullázódott...
Töltő feszültségnek csak 13.3V mértem, ezt egy kicsit keveslem, de nem tudom, hogy nincs-e köze hozzá a minusz nyolc foknak...(ennek még később utána járok.)
A hibák még be voltak tárolódva, de már engedte az összeset törölni...

>> SzervizAlfa Giulietta 2.0 JTDm Sportiva TCT // 2021-02-10

Reggel érdekesen dobta el magát az akku. Ugyan is könnyedén beindult az autó, kis melegítés után Drágám indult volna vele, de nem volt hajlandó hátramenetbe kapcsolni, mikor ránéztem a start/stop-ra, illetve az autómata váltó hibájára panaszkodott.
Kulcsal leállítottam az autót, de a gyújtás ráadása után már nem volt hajlandó indítani. Mérésnél nem érte el a 12V az akku feszültsége. Hibákat kiolvastam az ECU-ból, és a váltóból, mind a kettő az akku gyengeségére utalt. Felraktam tölteni, szépen vette is fel a töltést az akku, öt óra töltés után már feltöltöttnek mutatta a töltő és 14,78V mértem.. Próbaképpen megnéztem indítható-e. A töltő levétele után 12,5V-ra esett a feszültség, mire az autóba ültem már csak 12V, gyújtás ráadás 11,8V, indítózásnál leesett 8V-ra, ahhoz képest könyedén indult, hogy így leesett a feszültség, és szépen elkezdte felvenni a töltést.
Közben mgrendeltem az akku utódját: Exide AGM 12V 70Ah jobb+ EK700 760A.

>> SzervizAlfa 147 Selespeed // 2020-10-28

Sajnos csak eljött az ideje az akku cserének.
Eixide-re esett a választás a magas kapacitása miatt.
Már a múlt héten megrendeltem, ma hozta a futár.

>> SzervizAlfa 156 SW 1.9 JTDm // 2020-07-26

Maga a csere zökkenő mentes volt, csak valamiért kiverte a riasztó 10A biztijét. Azt hittem, hogy talán megnyomtam valami vezetéket az akku csere kövtkeztében, ezért elkezdtem átnézni a környező vezetékeket. Persze semmi rendelenességet nem találtam. A rádió is ezen keresztül van biztosítva, így még a rádiót is kibuktatttam a helyéről hátha ott történt valami. Ezen a biztin van még a klíma panel, és az üzemanyagszintmérője, és a műszerfal világítása is. A vége az lett, hogy próbaképpen beraktam egy 20A biztit, ha zárlat lenne valahol akkor ugye azt is ki kellene csapnia, de ezzel helyre állt minden. Ezek után bepróbáltam egy 15A, majd a 10A biztit és renben megy minden. Így a 10A bizti maradt is. Gondolom a 15 éves szellőztető lapát motorjai már lehet egy kicsit több áramot kérnek indulásnál, és, hogy egyszerre akart elindulni minden már kevés volt a 10A keresztmetsezt.
A régi akku 4év, és 8 hónapot (88000Km) bírt, teljesen meg vagyok vele elégedve...

>> SzervizAlfa 156 SW 1.9 JTDm // 2020-07-25

Koradélutáni indításnál még semmi jele nem volt, elmentünk Székesfehérvárra. Megnéztük a Bory-várat, ez után már furán indult az autó, de könnyen. Furán berázta a kasztnit, nem is az akkunak tudtam volna be a dolgot, ha a kajálás után is indult volna, de itt már határozottan az akku gyengeségnek lehetett betudni a dolgot. Még jó hogy barátokkal voltunk, innen is nagy köszönet a bikázásért is :)
Új akkut, azt kapja meg, amit nem rég vettem a másikba. Az még egy darabig úgy sem lesz indítható, meg úgy is felesleges abba a 70Ah akku.

>> SzervizAlfa 156 SW 1.9 JTDm // 2015-11-14

Már a mùlt hèten is, ùgy kellett az egyik reggel bebikáznom az autót, ma viszont a kis 17Ah akksi már nem volt elèg a bikázáshoz. Ìgy vásárolnom kellet egy ùjat, nem flancolok Jász-akkura esett a választás. Az előző Wild horse 74Ah egy hónap hijján nègy èvet szolgált.

>> SzervizAlfa 156 SW 1.9 JTDm // 2011-12-21

Ma sikeres műszaki vizsgát tett a gép :)
És vettem egy új 74Ah akkumulátort, hátha könnyebben indul reggelente.

>> Tuning és extraAlfa 146 1.4 (boxer) // 2010-03-14

Vettem egy pár akksi sarut mert szórakozott a héten, pontosabban szerda reggel nem volt hajlandó elindulni, és indításnál elsötétedett minden, aztán szép lassan jöttek vissza a fények. Miután megmozgattam a sarukat már indult egyből, gond nélkül...
Mikor oda készültem, hogy kicseréljem a sarukat, kissé megtorpantam, mert úgy tűnik a kínaiaknál az akksi saruja nem kúpos. Mert mikor odapróbáltam igen csak billegett az akkun, ezért hát először lemondtam a cseréről és csak megtisztogattam, és megkentem egy kis réz alapú zsírral a régit. Ennek köszönhetően aztán végképp nem lehetett rögzíteni rendesen a sarukat. Így csak rávettem magam, hogy kicseréljem. Marófej segítségével vittem egy enyhe kúpos formát a saruba, de ez még nem volt elég, a 8mm-es furatokat még meg kellett süllyeszteni, hogy rendesen lehessen rögzíteni a kábeleket, és hogy teljes legyen az öröm, a rögzítő imbuszcsavarok hát persze, hogy a tűzfal irányába néznek, ne hogy egyszerűen meg lehessen húzni...

Na szóval szép, szép, de még egyszer nem állnék neki kicserélni...

>> SzervizAlfa 146 1.4 (boxer) // 2007-08-02

Tegnapi vásárlás után nem volt hajlandó elindulni a kicsike. Már a műszerek sem akartak nagyon jelezni, pedig most tuti nem hagytam rajta semmi fogyasztót. Öröm az ürömben, hogy a szomszédban volt egy autókereskedés és volt nekik bikázójuk, igy be sikerült indítani, persze pöcc-röff. Ezek után irány az aksis, és kapott is új akkumulátort, megmérték a töltést is mivel csak így válalják a garanciát, és teljesen jó :)