Mutasd

>> Szerviz2008-08-05

Megvettem a gyári sebességmérő jeladót.

>> Szerviz2008-07-25

Ezután többször is próbáltam beindítani a kocsit de valahogy nem akart rendesen forgatni, ill ha forgatott is hamar kimerült, volt rá példa hogy egymás után több akksit is kinyírt. Amelett hogy ez arra engedett következteni, hogy vmi nincs rendben a motorral, nyilvánvaló volt hogy zárlat is van. Arra gyorsan sikerült rájönni, hogy 1x a belső világítás "szabályzója" (jobb hátsó ülés alatt található dobozka) a ludas, de a nagyobb gondot a kp zár okozza. Még nem ettem bele magam mi a baj, egyenlőre kikötöttem a reléjét, így nem húzza le az akksit.
Ezután lehetett indítózni világba, ső még bikakábellel a céges verda is besegített..:)

De nem indult.. És nem és nem.. Úgyhogy lehetett elkezdeni a hibafeltárást. Üzemanyag van? Jó benzines lett minden, de van. Igaz a visszafolyó ág nyomásszabályzóját inkább kicseréltem, de még így sem indult.
Gyújtás van? Hopp nincs.. Mér nincs basszus? Teljes tanácstalanság. Aztán eszembe jutott a menekülőútvonalam, az a bizonyos vezeték. Kapott közvetlen tápot a főbiztosítékról, és láss csodát, lett szikra is.

De továbbra sem indult be. Néha kicsit röfögött, de ennyi. Hozzáteszem az AC direktbe volt kötve ekkor. Namost szikra van, akkor csak az üzemanyaggal lehet vmi. Injektor kiszed, indítózás, injektor nem nyomja a benyát.. Miért, semmi baja nem volt. Egy 33 ból volt ott egy másik azt rákötöttük, hogy egyáltalán működteti-e. És igen! De eztán visszakötöttök a gyárit, és megint majdnem beindult, utána viszont semmi..
Ezt még sokáig csináltuk mire valahogy szembeötlött hogy mindig akkor indul be majdnem a motor, miután levettem az AC-t a közvetlen tápról. Tehát olyankor a rendszerben lévő üzemanyagot befecskendezi, de ha megy az AC akkor miért nem?
Ezem hosszasan gondolkodtam, aztán egyszercsak eszembe jutott hogy ugye rajta hagytam a Motronic "gyári" csatiját is. Mi van ha a kettő együtt ne,m megy? Magyarul tápot adok a szivattyúnak, de mivel nincs szétkötve, így a Motronicnak is. Széthúztam. Beröffent!!

 
>> Szerviz2008-07-22

Lecseréltem az elérett gumi benzincsöveket.

>> Szerviz2008-07-22

Innentől jött a nehezebb rész. A vezetékek bekötése.. Bá korábban mindent felcímkéztem, de azért újra átnéztem mindent, felhasználva azokat a képeket amiket még eredetileg a 164 ről készítettem. Sokat segített, 2 vezetéket rosszul gondoltam, így sikerült kijavítani. Az igazi az lett volna, ha lett volna rendes Manualom (mint a 155nek) a Motronic bekötéséről, sőt már kerestem mindenhol a bontókban, itt-ott, ilyen motorral szerelt 164-est hogy átnézzem a vezetékelését, de nem találtam sehol így a megérzéseimre hagyatkozhattam csak..
Szóval ezután bekerült az akksi, bekötöttem az üzemanyagcsöveket (felújítva), bekötöttem az olajnyomás és hőmérséklet szenzort, beletettem a műszeregységet, és vízrendszer nélkül felkészültem egy pár másodperces indításra. Nagyon izgultam, beültem gyújtást ráadtam és nem történt semmi, még a műszerek sem világítottak. Mi lehet a baj? Ekkor pár órája már rajta volt az akksi, bár azelőtt jó volt, azért kicsréltem. Hopp, hirtelen lett gyújtás.
Aztán indítóztam, elég lassan forgatta, nem indult be..

>> Szerviz2008-07-19

Nos miután tudtam hogy mik lehetnek elektronikailag a további buktatók, ideje volt továbbhaladni. Először is ki kellett alakítani az akksi helyét hátul, majd kábelezni. Az ismerős Autóhifi bolttól intéztem jó vastag tápkábelt, az biztos fogja bírni..:) Elég méretes lett. Szépen elvezettem hátra a gyári kábelvezetőkben, ill elkészítettem a test oldalt is. Elöl kicsit izzadni kellett a forrasztással, nem lett túl szép, de a későbbiekben ide ki lesz alakítva egy "bika pont" mint pl. a BMWknél.
Hátul az akksinak lesz még egy jó kis konzolja, majd..
Ezután egyszercsak eljött az a nap hogy "na akkor pattintsuk bele.." :) Ekkor még nem tudtuk milyen egyszerű dolgunk lesz.. Szerelő barátom már csinált Q4 motor be- és kiszerelést, azt mondja ahhoz képest ez gyerekjáték. De tényleg, 1/2 óra alatt bent volt.:) Stimmeltek a már korábban kialakított motortartók, minden flottul ment, rögzítettünk mindent, egyszercsak előttem állt egy 155 egy 3.0 V6 24V motorral. Ez igen.. :)

>> Szerviz2008-06-28

Bár kialakítottam az ideiglenes kábelezését az AC pumpa közvetlen bekötésére, de a meglévő gyári (igaz nem stimmelő (lsd. előző rész)) csatlakozót is bekötve hagytam, hátha működtetni fogja így is a szivattyút.
Sajnos a bontás során egy -pontosabban 2 - nagyon fontos alkatrész eltűnt.. Nem volt olcsó mulatság pótolni! Gyújtásvezérlő modul !

>> Szerviz2008-06-25

Kékalfa 156 barátom segítségét kértem a fennálló kérdéses, a Motronictól az utastér felé futó kábelek miatt. Szerencsére ő jobban ért hozzá nálam, így együtt kibogarásztuk mire lehet nekem szükésegem. Adott a gyújtás, a fordulatszámmérő, viszont adódott még 1 vezeték, amely a 164nél a Motronicról a biztosítéktáblára ment. Nos nem tudtunk róla semmit, csak hogy nagy valószínüséggel táp, de hogy miért kapcsolt, meddig kapcsolt, és hozza vagy viszi-e a tápot, arról semmit. Úgyhogy megmaradt menekülö útvonalnak, ha nem indulna a kocsi, akkor ennek adok tápot..

>> Szerviz2008-06-22

Újabb ősz hajszálak..
Miután minden motortérbel lévő csatlakozót beazonosítottam, felcímkéztem, úgy gondoltam befűzöm már a helyére a csop.kábelt. Eszembe jutott viszont egy csatlakozó, ami mindkét autó vezetékkötegén rajta van, mégpedig az utastérben a Motronic főcsatlakozójam mellett. A 155 rajzaiból kiadta hogy az bizony az AC Pumpa veztéke. Persze nem közvetlenül a pumpáról jön, és a 155nél 1 szálas, és a csop kábelen csak egy relére megy, a 164esé pedig 2 vezetékes, és közvetlenül a Motronic főcsatlakozójára megy. Mivel a 164-eshez semmilyen ilyen jellegű kapcsolási rajz nincsen, így megoldás nincs, az átkötözés lehetetlen!!

A következőt tartom jelenleg megoldhatónak. Az AC Pumpa működését függetlenné kell tenni a motorvezérlőtől (Motronic). Tehát vagy kapcsolóra direktbe kötöm, és én kapcsolgatom, vagy rákötöm a gyújtáskapcsolóra, és akkor gyújtásra automatikusan elkezd működni. Gyak ezzel azt csinálom mint a Motronic, csak "egyszerűbben" van bekötve, csak így nincs baleset esetére elzáró áramkör..

>> Tuning és extra2008-06-22

Sokáig gondolkofam milyen ülést tegyek az autóba. Gondolkodtam utólagos bőrözésen. állítható kagylókon, végül a legolcsóbb/legjobb variáció csöppent az ölembe egy véletlen folytán, így ezek a szép fekete/szürke GTV ülések lesznek benne. Van rajta egy szakadás, de könnyen javítható.
Köszönöm a segítséget Ollah!!

>> Szerviz2008-06-22

Elektronikai oldalról több elég szopatós dolog van egy "típusidegen" motor beszerelésénél. Legalábbis azoknál a csatlakozóknál van baj, amik az utastér felé mennek.. Sajnos a csatlakozók és a vezetékek száma eltér a két típusnál..
Az első ami elkeserített az a képen látható csatalkozó, ami a 164 Motronic csoportkábeléről megy befelé az utastérbe. 6 szál vezeték fut rajta. Sajnos eddig senki nem tudta megmondani mire való, és a Netről letölthető Haynes Manual egyáltalán nem tér ki a Motronic (és még sokminden más) kapcsolási rajzaira. Ellentétben a 155-el, mert ahhoz van minden. Egyébként a 155 motorvezérlőjéről csak 3 szál (vagyis 2) vezeték fut be.
Tehát a megoldás az volt hogy újra elmentem a kocsihoz (164), és elhoztam az összes utastérben futó kábelt, biztitáblával, mindennel együtt.
Utána a 155 Manualból kikerestem hogy eredetileg a 2.5 motorvezérlőjéről mi az a 2 szál vezeték ami befelé megy. Nos, az egyik a gyújtás, a másik a fordulatszámmérő.
Ezek után azt a megoldást választottam, hogy a 164 eme fent említett fránya csatalkozóit visszakövettem az utastér felé. 1. Megtaláltam a gyújtásra menő kábelt, 2. megtaláltam a fordulatszámmérőre futó kábelt. Hogy a maradék négy szál micsoda, azt nem tudom. Ill. az egyik még aggaszt, mert a biztitáblára megy elég vastag, tehát táp. Csak azt nem tudom hozza, vagy viszi-e a tápot. (Magyarul kap-e a Motornic onnan tépot, vagy esetleg hozza befelé, pl az AC pumpa felé) Tehát ezt kihagytam.
A többin még agyaltam, de rájöttem felesleges. Nincs jelentősége, + azt sem szabad elfelejteni, hogy a 164 tele volt érdekes extrákkal, pl. járó motornál nem engedi belülről nyitni a tanksapkát. Hát gondolom a fránya kaopcsoló csak a Motronic felől tudhatja hogy szabad-e nyitnia vagy sem...
A lényeg, bekötöttem a 164 féle 6 szálas csatlakozót a 155 2 szálas csatlakozójára a két lényeges (és nem utolsó sorban a két megegyező) szálat, a gyújtást és a fordulatszámmérőt. A többil le van szarva.. Vagy működni fog, vagy nem..