Blog

>> Tuning és extraParaBella // Alfa Giulietta 1.75Tbi QV // 2024-04-06

Sosem értettem, hogyan tudnak a gyártók kiadni egy sportos hot-hatch-et, ami közel 250ló és emellett egy botmixer hangja is férfiasabb... Ez egy olyan fájópont volt mindig is a QV-vel szemben, amire sokáig kerestem a megoldást az olcsó és a kielégítő között. Mivel a hosszabb távokon kellemetlen tud lenni egy nyitott rendszer és a szomszédokkal való viszonyomat sem szerettem volna megbolygatni, így egy szelepes hátsó dobra jutott a döntés. A netet böngészve ez egy bankrablásra méltó összegre jött ki a nevesebb gyártóktól, tehát lejjebb kellett adni a névből és a minőségből.
Csoporttagokkal megvitatva a témát és pár emberrel, aki érintett volt a témában és esetleg volt is tapasztalata hasonló termékkel, arra jutottam, hogy érdemes lenne kipróbálni egy sokak által vásárolt kínai dobot, ami megfelel a követelményeknek.

Szerencsére sikerült is találni Ali-n, szinte a neten találtak negyed áráért - persze az árhoz viszonyítottam az elvárásaimat is. A sok pozitív véleményt olvasva és az értékeléseket böngészve bevállaltam a vételt, még ha nem is volt PayPal-ra lehetőség. A kommunikáció az eladóval teljesen rendben volt, a vámon kicsit elidőztek, de a csomag kb 1,5 hónapon beül háznál volt. Az egyetlen negatív észrevételem a csomagolást érintette, ami nagyon silányan volt védve - sajnos később kiderült, hogy a vámolás után nem csomagolták megfelelően vissza a terméket és az egyik szelep motorja megsérült.

Egy gyors egyeztetés a kipufogós szakival, majd a beszerelés után átvételkor elmagyarázta, hogy az egyik motor cserére szorul, mivel nem reagál semmire. Ez persze meg is történt. Utánrendeltem rögtön kettőt, mivel azt az infót kaptam, hogy hajlamosak idő nap előtt bekrepálni. A cserét otthon magam végeztem, mivel külön kérés volt, hogy bármikor gyorsan visszaalakítható lehessen gyárira. A motor cseréje sem oldotta meg a hibát, így nem maradt más, mint lebontani a legkisebb hibalehetőségig a dolgot. Pár kínkeserves perc próbálkozás és a szentek felsorolása után rájöttünk, hogy kontakthibája volt csak a motornak és így már minden pacekra működik. Ezen a hibán kívül én teljesen meg vagyok elégedve a termékkel, főleg úgy, hogy a nevesebb modellek töredéke áráért vettem.

>> Eseménygyml // Alfa 164 2.0 TS 8V Super // 2024-05-01

Sajnos nekem nem volt meg a gyári emelő a csomagtartóban. Viszont egyik barátom segített apukájának lomtalanítani a garázsában és talált egyet pedig sohasem volt Alfájuk. Rögtön meg is kaptam tőle. Ekkora véletlen és szerencse nem sokszor fordul elő velem. :)

 
>> Tuning és extraParaBella // Alfa Giulietta 1.75Tbi QV // 2024-04-27

Adódott egy kis plusz időm és találtam is egy nagyon jó kedvezményes LED-es beltér világítás csomagot, kaptam is az alkalmon és le is csaptam egyre. A csomag minden belső világításhoz külön csomagolva és címkézve tartalmazta az égőket és még egy műanyag feszítőt is. Maga a csere talán 10percet sem tartott, viszont meglepően rohadt forrók voltak a gyári izzók. Ennek hatására némelyik égő műanyag védő burkolata már megadta magát és eldeformálódott. Csere után sokkal újszerűbb hatást kelt a fehéres világítás.

>> SzervizG.Roland147 // Alfa 147 GTA // 2024-05-01

2024.03.31-04.19 /Csörgő Autószervíz Kft./ (203 115 km)
• 2024.01.05- Akkumlátor csere (Bosch pp005: 54 466.-)
• ABS kocka csere (csere felújítása: 45 000.-)
• Injektor híd csere galvanizált (csere galvanizálás 5 000.-)
• 2.3bar-os víztartály csere (tartály 34 652.-)
• Fojtószelep ház csere (bontott 25 000.-), test viszzakötése
• Olajcsere és olajszűrő csere (Selenia Racing 10W-60)
• 2024.05.01-Jobb első index csere (új 67 141.-)

 
>> SzervizKristyon // Alfa Spider / GTV 916 // 2024-04-30

Ma kaptam légszűrőházat kompletten tartókonzollal együtt, és egy hővédő pajzsot.
Tisztítás után neki is álltam beépíteni. A gyári pipa meg volt az autóban, így annak a rögzítéséről le volt a gond. Ítt azért kibukott, hogy nem teljesen ebbe való lehet, vagy az a pipa nem ebbe az autóba való, mert kisebb az átmérője, mint ami a gumicsővel érkezett. Mivel bilincsel némileg passzosra rá tudtam szorítani, így ez maradt bent, mert a másiknak meg le van törve a tató konzolja. Majd később az meg lesz javítva, és az kerül be. A légszűrő ház tetejét egyenlőre hosszabb ötös csavarokkal, és nagy alátétekkel huzattam össze. A gumi cső beépítéséről már csak akkor jutott eszembe, hogy képet nem csináltam, mikor már visszacsavaroztam a kerékjárati ívbe a dobbetétet. Valahogy nem volt kedvem visszabontani...
Még mindíg maradt némi érces hangja, főleg kigyorsításoknál, de sokkal élvezhetőbbé vált az utarás :)

>> Szervizaranytl // Alfa Giulia Q // 2024-04-29

Eljött a gumicsere ideje.
A csomagtartó csak egy gumi befogadására alkalmas, a többit az utastérbe, a lehajtható hátsó ülésre kellett betenni. Legalább valahogy befért :)

A kerekeket magam szereltem le. Döbbenten láttam az állapotukat. Erre mondják, hogy ki van fizetve. Ez az utolsó túra hozadéka. Előtte nem volt ennyire durva. Rendesen elfogyott, különösen a belső blokkok sínylették meg.

3. képen jobb első, kilátszó szövet.
4. jobb első felülete
5. egyik hátsó belső fele, blokkok teljesen eltűntek, az eltérő színű a hordozó réteg
6. hátsó felülete, hordós

Ha már lekerültek a kerekek, megmértem a féktárcsák és betétek vastagságát.
Tárcsák kopása (mm):
BE 0.66, JE 0.56, JH 0.45, BH 0.42
Betétek vastagsága 3.9-4.0 mm között egységesen.
Jobb első felnim sajnos kapott, nem kerek a belső fele. Ki lett egyensúlyozva, próba után derül ki, jó lesz-e vagy el kell vinnem görgőztetni.

35085 km, ebből legalább 10% Race, 70% autópálya, maradék vegyes országút, város.
Mondhatnám, hogy kiváló a gumikezelésem, de egyúttal köszönöm az őrangyalomnak ezt a defektmentes 35kkm-t :D

 
>> EseményPeti16V // Alfa Giulia Veloce // 2024-04-20

Egy szombat reggeli kiadós eső utáni párás délelőtt nekem kellett elhozni a gyereket (saját plusz két szomszéd kölök) a focimeccsükről, Budáról. Indítás után rázkódás és egyenetlen alapjárat fogadott, mintha csak 2 vagy 3 henger indult volna el. Picit járattam, de nem tért magához, uh újraindítással próbálkoztam, de az sem használt. Na, mondom “fasza, kapom majd az ívet a szomszéd mercis és teslás haveroktól, hogy ezért nem kell Alfát venni” 😡 Nagy nehezen, rángatózva kiálltam a kertből, majd óvatosan elindultam, áttettem manuális módba, hogy megpróbáljam magasabb fordulatra bírni, de majd kiesett a motor a helyéről, jött is a check engine… Majd megint megpróbáltam újraindítani, szerencsére most vette a lapot, és minden szépen ment, mintha mi sem történt volna. Megnyugodtam, mehetek a gyerkőcökért, nem kell másik apukát riasztani és megúszom az élcelődést 😀
Útközben a hibalámpa is kialudt, teljesen elmúlt a probléma.

Két dologra gyanakszom, ami végül 3 lett:
- szaródik el a MA
- szaródik el a múltkor cserélt Nox-szenzor, akkor is ilyen tünetek voltak
- szar volt a benzin, mert mindig OMV-nél tankolok, de most úgy jött ki a lépés, hogy 2x egymás után is Mol került bele. Amikor legelőször csinálta ezt, akkor is Mol benzin volt a tankban, uh gyanús a dolog.
Bármi is okozta, maradok az OMV-nél, és most prémium E5-öst tettem bele, amit minden 2. tankolásnál meg fogok ismételni. Ha nem jön elő ismét a probléma, akkor ez a verzió nyert és nem kell aggódnom, ha meg igen, akkor még él a gari, uh inkább most jöjjön elő, mint majd a lejárta után.

>> SzervizLexlutor // Alfa 159 1.9 Jtdm Sportwagon // 2024-04-29

Bal oldala szèt volt menve, típushìba. Keresgèltem hozzá jobb első ülèst, hogy majd abból megcsinálom. De vèletlenül találtam a jofógàson, egy gyári új ülölapot.

 
>> Tuning és extragyml // Alfa Spider 2.0TS // 2024-04-25

A bal oldali ülésem oldaltámasza már ki van kopva/szakadva, ezért figyelni szoktam a hirdetéseket, hogy estleg találok-e jó állapotut azonos színben.Most szerencsém volt és akadt egy. Pátyra kellett elmenni érte, de megérte.
A szett egy GTV-ből származik, ezért a hátsó ülésekre nincs szükségem, de elhoztam mert hátha lesz még egy GTV-m is valaha.

 
>> SzervizKristyon // Alfa Spider / GTV 916 // 2024-04-28

A motortérben a nyomó csőnél észrevettem egy pici benzin szivárgást. Húztam egy kicsit a bilincsén, erre elkezdett szivárogni a visszatérő ágnál. Ezen már nem lehetett húzni. Vágtam le egy picit mind két cső végéből. Az újra rögzítés után már nem szivárgott, meg nem is kellett annyira meghúzni a bilincseket sem.